Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Δημοφιλείς Δίαιτες






Κι όμως είναι αλήθεια! Μπορεί η δίαιτα των 3 ωρών να ακούγεται το λιγότερο… «μαγική», τόσο ως προς την επιθυμία όλων των γυναικών (του πλανήτη)  να υφίσταται, όσο και ως προς την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά της,  όμως, θα διαπιστώσετε πως εκτός από τον... ευφάνταστο τίτλο υπάρχει και επιστημονική βάση!





Οι «ρίζες»Εμπνευστής της συγκεκριμένης δίαιτας, κάπου στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε, ο ειδικός διατροφής και άσκησης Τζορτζ Κρουζ.

Ο ίδιος υπήρξε παχύσαρκος ως παιδί και κατάφερε μόνος του να χάσει βάρος, να ασκηθεί και να παραμείνει στα κιλά του. Έκτοτε  «αυτοαποκαλείται» ειδικός στη διατροφή, χωρίς όμως να έχει ακαδημαϊκές γνώσεις στο αντικείμενο.
Αυτό βέβαια από ότι φάνηκε στο μέλλον δεν τον εμπόδισε καθόλου από το να γράψει 2 βιβλία – μπεστ σελερ (8 Minutes in the Morning και το 3-Hour Diet) αλλά και να γράφει σε αμερικάνικα γυναικεία περιοδικά και να εμφανίζεται στην τηλεόραση.

Το μυστικό
Η συγκεκριμένη διατροφή βασίζεται στη φιλοσοφία ότι έχει πολύ περισσότερη σημασία ο χρόνος ανάμεσα στα γεύματα, παρά το τι περιέχουν. Ο Τζ. Κρουζ υποστηρίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού αυξάνεται, καταναλώνοντας τροφή κάθε 3 ώρες. Αν αυτός ο ρυθμός παραμείνει υψηλός στη διάρκεια της ημέρας ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες. Η Δίαιτα των 3 ωρών λοιπόν, βασίζεται στο αξίωμα ότι καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, κάθε τρεις ώρες.
Οι 3 βασικοί κανόνες της δίαιτας είναι:
• Να τρώτε το πρωινό σας μέχρι μία ώρα αφότου ξυπνήσατε.
• Κάθε γεύμα να απέχει 3 ώρες από το άλλο..
• Το τελευταίο γεύμα να είναι 3 ώρες πριν κοιμηθείτε..
Μπορείτε να αντικαταστήσετε 3 γεύματα με σνακ και παρόλο που προτείνονται κάποιες τροφές, καμία δεν απαγορεύεται, όπως δεν απαγορεύεται και ο καφές. Μόνο που πρέπει να πίνετε μαζί και 2 ποτήρια νερό. Συνολικά, τα… κλασικά 8 ποτήρια νερό είναι must και σε αυτή την διατροφική πρόταση. Το αλκοόλ προτείνεται με μέτρο και το fast food επιτρέπεται κατά καιρούς. Το «κλειδί» είναι να προγραμματίζετε τα γεύματά σας, ώστε να μην χάνετε χρόνο και βέβαια να μένετε ‘πιστές’ στα 3ωρα. 
Τα γεύματα αποτελούνται από υδατάνθρακες, πρωτεϊνη και λιπαρά. Δίνεται έμφαση όμως στο να επιλέγουμε τα σωστά υλικά, στη σωστή ποσότητα! Αν και ο Τζ. Κρουζ δηλώνει ότι μπορούμε να τρώμε τα πάντα και να χάνουμε βάρος (το απόλυτο γυναικείο όνειρο!)  στην πραγματικότητα αν ακολουθήσει κανείς κατά γράμμα το πρόγραμμά του δεν θα ξεπεράσει τις 1.450 θερμίδες/ημέρα.
Πολλοί ειδικοί πάντως θεωρούν ότι η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια βάρους αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορούμε να χάσουμε ακόμα και 1 κιλό την εβδομάδα.
Ο κύκλος της δίαιτας των 3 ημερών διαρκεί 28 ημέρες, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες του εμπνευστή της μπορείτε να την επαναλάβετε, εφόσον όμως θελήσετε να χάσετε και άλλο βάρος.
Αποτελεσματικότητα Αν και όλα ακούγονται πολύ λογικά και ο ίδιος ο «εφευρέτης» υποστηρίζει πως έχει χάσει το περιττό βάρος μια για πάντα, ο Σύλλογος Αμερικανών Διατροφολόγων σημειώνει ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν τα γεύματα καταναλώνονται κάθε 3 ώρες.
Επίσης, ενώ ο Τζ. Κρουζ υποστηρίζει ότι αυτή η διατροφή είναι ιδανική και αν θέλουμε να χάσουμε τοπικό βάρος, οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ειδική διατροφή για το τοπικό λίπος.
Οφέλη Η αλήθεια είναι ότι πολλές ομάδες υπέρβαρων μπορούν ν βοηθηθούν από ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα. Π.χ., όσοι έχουν συνήθεια να «τσιμπολογούν» μπορούν να ελέγξουν καλύτερα αυτή τους την συνήθεια όταν τα γεύματα είναι αρκετά και σε τακτές ώρες. Επίσης, οι περισσότεροι δεν φτάνουν σε επίπεδα μεγάλης πείνας, ώστε να θέλουν να φάνε… τα πάντα στο επόμενο γεύμα. Ακόμη, βοηθά και όσους έχουν τη συνήθεια να τρώνε στη διάρκεια της νύχτας ή μέχρι αργά το βράδι.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί από αυτούς που έχουν κάνει το πρόγραμμα των 3 ωρών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη παραπονιούνται ότι οι επιλογές γευμάτων που δίνει ο Τζ. Κρουζ στο site του είναι ελάχιστες, εκτός αν πληρώσει κανείς με την πιστωτική του κάρτα την δυνατότητα πρόσβασης.
Πρόληψη / κίνδυνοιΌπως και για κάθε δίαιτα η δραστική αλλαγή της διατροφής σας, καλό είναι να ενημερώνετε πρώτα τον γιατρό σας, συζητώντας μαζί του τον στόχο και την διάρκεια της δίαιτας. Όσο για τους κινδύνους, καμία μακροχρόνια υποθερμιδική δίαιτα δεν είναι καλή για τον οργανισμό, αλλά αυτή η διατροφή φαίνεται να μην ενέχει σημαντικούς κινδύνους, για έναν υγιή οργανισμό.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στη σελίδα του ίδιου του Τζόρτζ Κρουζ:http://www.jorgecruise.com
Από: Mελίνα Κατσαμά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB