Tip για χριστουγεννιάτικο στολισμό


christmas-decor-tree-386
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν πάρτε μια έξυπνη και φτηνή ιδέα για να στολίσετε κάποια γωνία του σπιτιού σας. Απλά ένα ξερό κλαδί και μερικά Χριστουγεννιάτικα στολίδια μπορούν να το μεταμορφώσουν. 

Read More

Κρέπες με μπανάνα


crepe-banana-386
Υλικά
125 γρ αλεύρι ή και λίγο περισσότερο
130 γρ ζάχαρη
2 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
Λίγο βούτυρο
2 μπανάνας
Μερέντα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το αλεύρι και προσθέτουμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα αλείφουμε με βούτυρο και απλώνουμε μέσα την μία κρέπα, και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε.
Αφού τις ψήσουμε και από τις δύο πλευρές τις γεμίζουμε με την μερέντα και κομματάκια μπανάνας.

Read More

Σαλάτα Σήζαρ


Caesars-386
Υλικά
1 μαρούλι
2 φιλέτα κοτόπουλου
Λίγα κρουτόν
Αλάτι
Λίγη παρμεζάνα
Για την σάλτσα
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο ξύδι
Λιγο χυμό λεμονιού
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
3 κουταλιές μαγιονέζα

Εκτέλεση
Κόβουμε το μαρούλι και το κοτόπουλο αφού το έχουμε βράσει καλά σε αλατισμένο νερό.
Στη συνέχεια χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε το μαρούλο με το κοτόπουλο, τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα.
Καλή σας όρεξη

Read More

Μάσκα για τις ξηρές άκρες των μαλλιών


hair-386
Με όλα τα παρακάτω συστατικά μπορείτε να κάνετε τη δική σας μάσκα μαλλιών στο σπίτι! Απολαύστε τη φυσική ενυδάτωση που δίνει η μπανάνα με αυτή την φυσική μάσκα μαλλιών για ξηρά μαλλιά και ξηρές άκρες.
Συστατικά:
1 λιωμένη μπανάνα
1 αυγό (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας γάλα
5 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση 
Αναμείξτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ. Χρησιμοποιώντας μια χτένα, εφαρμόστε τη μάσκα στα μαλλιά σας από τη ρίζα ως τις άκρες. Αφήστε τη μάσκα στα μαλλιά σας για περίπου 15-30 λεπτά. Όσο πιο ταλαιπωρημένα είναι τα μαλλιά σας τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιμένετε. Ξεπλύνετε τη μάσκα με κρύο νερό, στη συνέχεια, και σαμπουάν όπως κάνετε συνήθως.

Read More

Τρουφάκια καρότου


trouffes-386
Υλικά
1 κιλό καρότα
1 κιλό ζάχαρη άχνη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
300 gr τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη.
Βάζουμε τα καρότα, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες, σε μια κατσαρολίτσα και ανακατεύουμε καλά.
Τα πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τα ρολάρουμε πάνω στην τριμμένη καρύδα. Τα βάζουμε στα ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Read More

Πείτε ναι στις απαγορευμένες τροφές


Σοκολάτα
Γιατί τη λιγουρεύεστε: Επειδή περιέχει τις ευφραντικές ουσίες θεοβρωμίνη, φαινυλαιθυλαμίνη και ανανδαμίδη σε συνδυασμό με τη καφείνη και θεωρείται εθιστική (επιδρούν στα σημεία του εγκεφάλου όπως και τα οπιοειδή σκευάσματα).
Έξυπνη επιλογή: Όταν σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας καταναλώστε 2 κομματάκια των 30 γραμμ. μαύρης σοκολάτας με 70 – 75% κακάο. Εναλλακτικά φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας με σκέτο κακάο το οποίο θα αρωματίσετε με ένα ξυλάκι κανέλας ή λίγη σκόνη βανίλιας. Αν το ρόφημα σας φαίνεται πικρό προσθέστε γλυκαντική ουσία χωρίς ζάχαρη ή μέλι. Μπορεί να έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη αλλά έχει πιο γλυκιά γεύση και επιπλέον καίγεται πιο εύκολα από τον οργανισμό.
Πίτσα
Γιατί τη λιγουρεύσετε: Η έτοιμη πίτσα περιέχει μεγάλη ποσότητα τυριών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι, γι αυτό την καθιστά το «φαγητό της παρηγοριάς». Μια ολόκληρη πίτσα αποδίδει πάνω από 1000 θερμίδες
Έξυπνη επιλογή: Φτιάξτε μία σπιτική πίτσα με λεπτή ζύμη ή ακόμη καλύτερη με αραβική πίτα και προσθέστε λαχανικά και light τυριά της επιλογής σας με βάση τη σάλτσα ντομάτα. Μην ξεχνάτε πως η σάλτσα ντομάτα αποτελεί καλή πηγή του αντιοξειδωτικού συστατικού λυκοπένιο, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Αν πρέπει να παραγγείλετε έτοιμη πίτσα τουλάχιστον προτιμήστε μια απλή «Μαργαρίτα» (με τυρί και ντομάτα), μία πίτσα vegeterian ή με θαλασσινά και αποφύγετε τη «σπέσιαλ».
Πατάτες τηγανητές
Γιατί τις λιγουρεύεστε: Έχουν υπέροχη γεύση ειδικά όταν είναι ροδοψημένες, μπορείτε να τις βουτήξετε σε κέτσαπ ή μουστάρδα, συνοδεύονται με όλα. Αλλά θεωρείται ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά λόγω του τρόπου μαγειρέματος.
Έξυπνη επιλογή: Για να φτιάξετε πιο υγιεινές πατάτες κόψτε τις σε ροδέλες, ραντίστε τες με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τες σε φούρνο πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για 45 λεπτά, στους 200 βαθμούς κελσίου. Για να αποκτήσουν πιο πικάντικη γεύση ρίξτε λίγο κάρι, μπούκοβο (κόκκινες καυτερές τριμμένες πιπεριές) ή ρίγανη.

Read More

Αδυνατίστε χορεύοντας


Είτε βάζετε μουσική και χορεύετε μόνοι σας στο σαλόνι, είτε παρακολουθείτε μαθήματα, είτε με τους φίλους σας για να διασκεδάσετε, οι κινήσεις που κάνετε βάσει του ρυθμού, απελευθερώνουν τα συναισθήματά σας, γεμίζοντάς σας με ευφορία. Και φυσικά, ο χορός σας βοηθά να κάψετε θερμίδες και να γυμνάσετε διάφορα σημεία του σώματος με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.
Που σας ωφελεί
Έχετε υπόψη σας ότι 90 λεπτά χορογραφίας υψηλού επιπέδου αντιστοιχεί σε 800μ. σπριντ και ότι με όλα τα είδη χορού:
γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες
αυξάνεται ο μεταβολισμός και οι καύσεις του σώματος, άρα έχετε απώλεια κιλών
πραγματοποιείται σύσφιγξη κοιλιακών, ποδιών
δυναμώνει ο κορμός
βελτιώνεται η στάση του σώματος
αποκτάτε ευλυγισία, αρμονία, εκτόνωση, ψυχική ισορροπία, φυσική κατάσταση και ενισχύετε το καρδιαναπνευστικό σας
Για την κοιλιά δοκιμάστε: Krumping
Γεννήθηκε το ’92 στις φτωχογειτονιές του Λος Άντζελες στα αφροαμερικάνικα γκέτο από τον Τόμας Τζόνσον, ο οποίος δίδασκε στα παιδιά των γκέτο πώς να εκτονώνουν το θυμό τους δημιουργικά κι όχι με βίαιο τρόπο. Χαρακτηρίζεται από πολλές διαφορετικές ελεύθερες και ενεργητικές κινήσεις με βάση τον αυτοσχεδιασμό, απότομες και γρήγορες, σαν να πολεμάς στην πίστα. Βασίζεται πολύ στις εκφράσεις του προσώπου και περιλαμβάνει πολλές κινήσεις γυμναστικής.
Τι σας προσφέρει: Γυμνάζει ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες με έμφαση στους κοιλιακούς. Το μάθημα διαρκεί 50′ και περιλαμβάνει έντονη αερόβια άσκηση.
Πόσο καίτε: Ανάλογα με την ένταση 400-600 θερμίδες την ώρα
Για χέρια – πόδια δοκιμάστε: Hip-Hop
Έχει τις ρίζες του στο Bronx της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’70 και η γέννησή του οφείλεται σε έναν τζαμαϊκανό dj γνωστό ως Kool Herc. Οι χορευτικές μορφές του hip-hop είναι το locking (που σημαίνει να «κλειδώνεις» το σώμα σου μετά από μια γρήγορη κίνηση), popping (τεχνική γρήγορης συστολής και χαλάρωσης των μυών που οδηγούν σε τίναγμα του σώματος) και το break dance. Στις σχολές χορού διδάσκονται αυτές οι τεχνικές, ενώ γίνονται και χορογραφίες που συνδυάζουν στοιχεία από διάφορα είδη, όπως τζαζ και είναι εύκολο να ακολουθήσεις, ακόμα κι αν δεν έχεις ιδιαίτερες γνώσεις χορού.
Τι σας προσφέρει: Γυμνάζει όλο το σώμα συνδυάζοντας έντονες και γρήγορες κινήσεις χεριών-ποδιών.
Πόσο καίτε: Στη μέγιστη ένταση μπορεί να κάψετε ακόμα και 500 θερμίδες την ώρα.
Για τους γλουτούς δοκιμάστε: House
Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στα κλαμπ του Σικάγο και της Νέας Υόρκης με αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα, βασιζόμενο στο ρυθμό των 4/4. Δίνει έμφαση στη γρήγορη κίνηση των ποδιών, όσο και στις κυματοειδείς φιγούρες του κορμού κι έχει δεχτεί επιρροές από αφρικανικούς χορούς, ενώ ενσωματώνει κινήσεις από καποέιρα, λάτιν, σάλσα κ.λπ.. Βασικά στυλ: α. jacking: κίνηση σαν κύμα β. footwork: κινήσεις του κάτω μέρους του σώματος, περιστροφές. γ. lofting: εντυπωσιακές φιγούρες στο πάτωμα.
Τι σας προσφέρει: Γυμνάζει τους γλουτούς και κοιλιακούς, τα πόδια και τα χέρια σας.
Πόσο καίτε: 400-500 θερμίδες με περίπου μία ώρα χορού.

Read More

Παραδοσιακό ραβανί



ravani-386
Υλικά για ένα μέτριο ταψί
14 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
5-6 κομματάκια μαστίχας Χίου ψιλοκοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για τη διακόσμηση
Για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού νερό
1 πρέζα βανίλια
2 κουτ. της σούπας φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση 
Χτυπάτε τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να φουσκώσει το μίγμα.
Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και χτυπάτε έως ότου σφίξει η μαρέγκα.
Ρίχνετε τη μαρέγκα λίγο λίγο στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ με το σιμιγδάλι, τη μαστίχα και τα μισά αμύγδαλα, δουλεύοντας απαλά το μίγμα με σπάτουλα, μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Αλείφετε ένα μεσαίο ταψί με λίγο βούτυρο λιωμένο, το πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι και ρίχνετε μέσα το μίγμα του γλυκού. Το κουνάτε για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού, και ρίχνετε από πάνω τα αμύγδαλα φιλέ.
Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40' περίπου, στη χαμηλότερη σκάλα κοντά στον πάτο του φούρνου. Το ξεφουρνίζετε, μετά από λίγο το κόβετε σε κομμάτια και το αφήνετε να κρυώνει.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν «δέσει», προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και περιχύνετε το κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι, ρίχνοντας το κουταλιά κουταλιά.
Αφήνετε το γλυκό να απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι και να κρυώσει. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε το γλυκό σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι.

Read More

Σκούρα νύχια για το χειμώνα,η νέα τάση


dark-nails-386
Η μόδα στα χρώματα των νυχιών προτείνει σκούρα χρώματα. Το αποτέλεσμα όταν είναι φρεσκοβαμμένα είναι τέλειο.
Αν όμως τα χέρια σας δεν πιάνουν ή όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να επισκέπτεστε την μανικιουρίστα σας συχνά, μην το εφαρμόζετε. Προτιμήστε τα ανοιχτότερα βερνίκια για το χρώμα των νυχιών σας.
Το σκούρα νύχια κάνουν μεγαλύτερη αντίθεση στο λευκό δέρμα γι’ αυτό είναι απαραίτητα να είναι πάντα τέλεια.

Read More

Σουβλάκι με λαχανικά


souvlakia-laxanikon-386
Υλικά
250γρ ντοματίνια
2 πιπεριές χοντροκομμένες
6 μανιτάρια
3 μελιτζάνες χοντροκομμένες
2 κρεμμύδια
500 γρ τυρί αρεσκείας σας
Για το ντρέσινγκ
Λίγο ελειόλαδο,
Λίγο ξύδι μπαλσαμικο
Λίγη ζάχαρη
Λίγο χυμό λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
Ετοιμασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ χτυπώντας τα καλά αδειάζουμε μέσα τα λαχανικά (εκτός του τυρί) και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια περνάμε τα λαχανικά σε ένα καλαμάκι εναλλακτικά με το τυρί
Τα ψήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά αλείφοντας τα συνεχώς για να μην καούν με το υλικό του ντρέσινγκ.
Καλής σας όρεξη

Read More

Τι δεν πρέπει να κάνετε με την πετσέτα της κουζίνας



Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μερικές εκατοντάδες οικιακές κουζίνες αποκάλυψε ότι οι πετσέτες της κουζίνας φιλοξενούν E coli και ένα σωρό άλλα επικίνδυνα βακτήρια. Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι οι πετσέτες της κουζίνας συγκεντρώνουν περισσότερα βακτήρια από όλους τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων του δαπέδου και της λεκάνης της τουαλέτας. Σήμερα θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι με την πετσέτα της κουζίνας, για να κρατήσουμε μακριά μας τα επικίνδυνα βακτήρια.

Μην χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για να σκουπίζετε τα πιάτα και τα χέρια σας
Τα περισσότερα βακτήρια που βρίσκονται στην κουζίνα, φτάνουν εκεί από τα ίδια σας τα χέρια. Για να μην μεταφέρετε στα καθαρά πιάτα τα βακτήρια που βρίσκονται στα χέρια σας, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμες δύο πετσέτες στην κουζίνα, μία για να σκουπίζετε τα χέρια σας και μία για σκουπίζετε τα πιάτα. Διαλέξτε διαφορετικά χρώματα για να μην τις μπερδεύετε και κρεμάστε τις σε διαφορετικά σημεία, έτσι ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να χρησιμοποιούν την σωστή πετσέτα για την σωστή δουλειά.
Προσέξτε τα κατάλοιπα κρέατος, πουλερικών και ψαριών
Το να σκουπίσετε τα κατάλοιπα κρέατος με την πετσέτα της κουζίνας, δημιουργεί μεγάλη πιθανότητα να διαχύσετε τα βακτήρια που βρίσκονται στο κρέας σε άλλα τρόφιμα ή στα χέρια σας. Καθαρίστε τα υπολείμματα κρέατος, πουλερικών ή ψαριού από την κουζίνα σας με χαρτί κουζίνας ή μαντηλάκια μιας χρήσης εμποτισμένα με χλώριο.
Μην σκουπίζετε τον νεροχύτη με την πετσέτα
Ο νεροχύτης είναι η Νο 2 φωλιά βακτηρίων στην κουζίνα. Δεν μπορείς να καθαρίσεις τα μικρόβια με μικρόβια, με άλλα λόγια δεν θα κάνουμε τίποτα αν σκουπίσουμε τον νεροχύτη (που έχει μικρόβια) με την πετσέτα της κουζίνας (που κι αυτή έχει μικρόβια). Για να καθαρίσετε τον νεροχύτη χρησιμοποιήστε σφουγγάρι ή χαρτί κουζίνας. Το σφουγγάρι στη συνέχεια θα πρέπει ή να κρεμαστεί για να στεγνώσει ή να το βάλετε για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων για να σκοτώσετε τα επικίνδυνα βακτήρια.
Μην χρησιμοποιείτε την πετσέτα μαζί με καθαριστικά προϊόντα.

Αν χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό προϊόν και το σκουπίσετε με την πετσέτα, την επόμενη φορά που θα σκουπίσετε τα χέρια σας, τα κατάλοιπα του απολυμαντικού θα καταλήξουν στα χέρια σας και από εκεί στο φαγητό και στο στομάχι σας. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί σοβαροί και γνωστοί σε όλους μας. Απολυμάνετε λοιπόν τους πάγκους της κουζίνας και σκουπίστε τα κατάλοιπα με χαρτί ή σβουγγάρι που δεν θα έρθει σε επαφή με τα πιάτα, τα χέρια ή τα τρόφιμά σας.

Μην βάζετε την πετσέτα της κουζίνας στο καλάθι με τα άπλυτα
Το σκοτεινό καλάθι των απλύτων που συχνά φιλοξενείται στο υγρό περιβάλλον του μπάνιου μπορεί να γίνει το καλύτερο εκκολαπτήριο για τα μικρόβια που φιλοξενούνται στην πετσέτα της κουζίνας.
Φροντίστε να αλλάζετε τις πετσέτες τις κουζίνας κάθε μία ή δύο μέρες, φυλάξτε τες χωριστά μέχρι να πλυθούν και πλύντε τες σε όσο γίνεται υψηλότερες θερμοκρασίες στο πλυντήριο. Το καλό στέγνωμα και το καλό σιδέρωμα θα τις απαλλάξει από τα μικρόβια και τα βακτήρια που φορτώθηκαν κατά την χρήση τους.

Read More

Tips για μανικιούρ διαρκείας


nails-386
Θέλετε το μανικιούρ σας να κρατάει περισσότερες μέρες; Διαβάστε προσεκτικά τι μπορείτε να κάνετε ώστε να το καταφέρετε:
- Αφού κάνετε το μανικιούρ σας απλώστε γυαλιστικό και σκληρυντικό
- Απλώνετε κάθε μία ή δύο μέρες το γυαλιστικό ώστε να φρεσκάρετε τα νύχια σας
- Απλώστε λίγο ελαιόλαδο στα νύχια και στη συνέχεια κρέμα χεριών. Έτσι τα προστατεύετε και διατηρούν το χρώμα τους για περισσότερο χρόνο
- Αποφύγετε να ανοίγετε προϊόντα με τα νύχια σας
- Τα μακριά νύχια χαλάνε πιο εύκολα. Προτιμήστε τα σχετικά κοντά και καλοσχηματισμένα νύχια.

Read More

Υπέροχες πατάτες!


potatoes-386
Υλικά για 4 άτομα
5 μέτριες πατάτες
1 κουτ. της σούπας χοντρό αλάτι
1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση 
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό, για 20' περίπου. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Τις περνάμε από το αλεύρι και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να στραγγίσουν από το λάδι σε χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και την πάπρικα, και σερβίρουμε.

Read More

Γρήγορη και εύκολη σαλάτα


salad-386.jpg
Υλικά
• 1 μαρούλι
• 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
• λίγες ελιές σε φέτες
• λίγο τυρί επιλογής σας
• Παξιμαδάκια της επιλογής σας
• Λίγο ξύδι μπαλσάμικο
• Λίγο Λάδι

Εκτέλεση 
Κόβουμε το μαρούλι σε μεγαλα κομματια προσθέτουμε την τεμαχισμένη ντομάτα, το τυρί, τις ελιές, τα παξιμαδάκια, το ξύδι, και το αλαοόλαδο, ανακατευοντάς τα καλά.

Read More

Κατάλληλες τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα


Είναι η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης – και πολλοί ήδη έχουν περάσει τις πρώτες κρίσεις βήχα, «μπουκώματος» και πυρετού. Αν και το καλό πλύσιμο των χεριών και το αντιγριπικό εμβόλιο είναι οι πρώτες γραμμές άμυνας εναντίον των ιώσεωντου αναπνευστικού, η προσεγμένη διατροφή είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό.
Παρότι ο περισσότερος κόσμος ξέρει πως φρούτα και λαχανικά γενικώς θωρακίζουν την υγεία, δύο αμερικανοί επιστήμονες – η διαιτολόγος Τόνια Ράινχαρντ και ο παθολόγος Τζόλε Φέρμαν – επισημαίνουν πως υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Μην περιμένετε όμως πως θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Ο δρ Φέρμαν λέει πως πρέπει κανείς να βελτιώσει τη διατροφή του για μερικούς μήνες πριν δει τις αληθινές επιδράσεις στις άμυνες του οργανισμού του.

Λιπαρά ψάρια. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι πλούσια σε σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα είδος ωφέλιμου λίπους, που μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τους πνεύμονες, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια. Να τρώτε δύο μερικές λιπαρά ψάρια την εβδομάδα.

Κρεμμύδια. Τα ξερά κρεμμύδια και τα ομοειδή τρόφιμα, όπως το σκόρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η κερσετίνη, η αλλισίνη και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Προσπαθήστε να τρώτε μισό φλιτζάνι την ημέρα.

Μανιτάρια. Η συστηματική κατανάλωση μανιταριών διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Να τα τρώτε μαγειρεμένα και όχι ωμά, συνιστά ο δρ Φέρμαν.

Γιαούρτι. Τα γιαούρτια – ιδίως τα ελληνικά, κατά την κυρία Ράινχαρντ – περιέχουν ενεργές καλλιέργειες (γνωστές ως προβιοτικά) ωφέλιμων βακτηρίων, που διατηρούν χαμηλά των επίπεδα των παθογόνων μικροοργανισμών στην γαστρεντερική οδό. Να τρώτε τουλάχιστον ένα γιαούρτι κάθε μέρα.

Αυγά. Τα αυγά αποτελούν θαυμάσια πηγή καλής ποιότητας πρωτεϊνών και επιπλέον περιέχουν χολίνη – μία ουσία που εμποδίζει την εισβολή των ιών και των βακτηρίων στο σώμα. Αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη, να τρώτε ένα αυγό για πρωινό, αρκετές μέρες της εβδομάδας.

Όσπρια. Τα μπιζέλια, τα φασόλια, οι φακές και τα άλλα όσπρια, αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος αυξάνει την παραγωγή και την επιθετικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Να τρώτε τουλάχιστον μισό φλιτζάνι οσπρίων, δύο φορές την εβδομάδα.

Read More
 

©2009Woman's Touch | by TNB