Χρώμα ή ταπετσαρία για το σπίτι σας;


wallpaper-386
Το βάψιμο είναι η πιο οικονομική λύση για να δώσετε την αίσθηση της ανανέωσης στο χώρο σας. Αν όμως οι πρωτότυποι ή έντονοι χρωματικοί συνδυασμοί δεν σας αρκούν, ζητήστε από τον χρωματοπώλη σας ένα DVD το οποίο σας δείχνει βήμα-βήμα τεχνοτροπίες που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Μια άλλη πρόταση είναι να χρησιμοποιήσετε στένσιλ (καλούπια με διάφορα σχέδια που απλώς γεμίζετε με χρώμα) και να δημιουργήσετε είτε πάνω σε συγκεκριμένα μοτίβα είτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας.
Μπορείτε επίσης αντί να βάψετε τους τοίχους να τους ντύσετε με ταπετσαρία. Είναι λίγο πιο ακριβή λύση, όμως δίνει ιδιαίτερο ύφος και ίσως αξίζει τον κόπο.

Της Χρύσας Γιαννοπούλου

Πηγή:Forma

Read More

Κοτόπουλο στο φούρνο με πορτοκάλι


chicken-orange-386
Υλικά 
1 κοτόπουλο ολόκληρο
λίγες πατάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
μουστάρδα
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση 
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κοτόπουλο.
Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το αλείφουμε με την μουστάρδα.
Κόβουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο ταψί πασπαλίζοντάς τες με το αλάτι το πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου σε δυνατό φούρνο.

Read More

Γλυκό με κρέμα,κεράσι και μπισκότο


kerasi-krema-386
Υλικά για 6 μπολ ή ποτήρια
• ½ κιλό κεράσια
• 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
• 2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
• 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
• 200 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες ιταλικό τυρί)
• 100 γρ. γάλα ζαχαρούχο
• 12 μπισκότα τύπου Μιράντα
• 6 ολόκληρα κεράσια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση 
Πλένετε τα κεράσια, αφαιρείτε το κουκούτσι τους και τα τοποθετείτε σε μπολ. Τα ραντίζετε με το λικέρ, τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, ανακατεύετε και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Χτυπάτε στο μίξερ το μασκαρπόνε με το στραγγιστό γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστείτε.
Λίγο πριν σερβίρετε, στραγγίζετε τα μισά κεράσια από το λικέρ και τα ανακατεύετε με την κρέμα.
Ανακατεύετε το υπόλοιπο μίγμα κερασιών-λικέρ με τα μπισκότα, τα οποία έχετε κόψει προηγουμένως σε κομματάκια, και τα μοιράζετε ανάλογα σε 6 ποτήρια ή μπολ.
Προσθέτετε σε κάθε ποτήρι την ανάλογη ποσότητα κρέμας και σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με ένα ολόκληρο κεράσι, μαζί με το κοτσάνι του.

Read More

Υπέροχα κεφτεδάκια με κάππαρη


meatballs-386
Υλικά
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
8 φέτες του τοστ
2 κουτ. σούπας κάππαρη
1 κρεμμύδι ξερό
1 κουτ. σούπας δυόσμο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
2 φλυτζάνια αλεύρι
2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύετε το ψωμί στο νερό και όταν μαλακώσει το στραγγίζετε. Στραγγίζετε την κάππαρη, την ξεπλένετε και την ψιλοκόβετε ενώ ψιλοκόβετε και το κρεμμύδι. Ζυμώνετε καλά και αλατοπιπερώνετε το μείγμα σε ένα μπολ: τον κιμά, την μουσκεμένη ψίχα, την κάππαρη, το κρεμμύδι, το δυόσμο και τη ρίγανη. Πλάθετε τους κεφτέδες. τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε.

Read More

Συνδιάστε δύο είδη διακόσμησης


 Ανατρέψτε τις ισορροπίες 
Η εσωτερική διακόσμηση, συνήθως έχει να κάνει με τη δημιουργία ισορροπίας και αρμονίας στο χώρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδιώκουμε μία αναλογία 50/50 σε δύο διαφορετικά στιλ. Εάν προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε εξίσου δύο αισθητικές γραμμές, το πίθανότερο είναι να οδηγηθούμε σ’ ένα αποτέλεσμα που θα εκπέμπει σύγχυση και κακή αισθητική. Γι’ αυτό λοιπόν, διαλέξτε ένα ύφος που θα είναι το κυρίαρχο στο χώρο και ενσωματώστε το δεύτερο στυλ με μικρότερα κομμάτια, έπιπλα ή διακοσμητικά αξεσουάρ.

 
Το μυστικό της απλότητας
Ο πιο εύκολος τρόπος για να χάσει ένας chic χώρος τον χαρακτήρα του και να μετατραπεί σ’ ένα αδιάφορο δωμάτιο, είναι η ακαταστασία. Γι’ αυτό δείξτε πολλή μεγάλη σχολαστικότητα στα διακοσμητικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε.
Έτσι λοιπόν, εάν θέλετε να προβάλετε μια υπέροχη επιτραπέζια λάμπα αντίκα,  που σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια,  πάνω στο μοντέρνο και κομψό βοηθητικό τραπεζάκι του σαλονιού σας, μην αραδιάζετε πάνω στο τραπεζάκι σας, ένα σωρό άλλα διακοσμητικά, όπως βάζα ή κορνίζες. Υπάρχει βέβαια ο γνωστός κανόνας διακόσμησης, που μιλάει για ομοειδείς ομάδες τριών αντικειμένων, αλλά αυτός ο κανόνας δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος, ειδικά όταν θέλουμε να “παντρέψουμε” δυο διαφορετικά στιλ.
H oμαδοποίηση αντικειμένων ή διακοσμητικών στοιχείων, από διαφορετικά στιλ, θα δώσει πολύ πιθανά στο χώρο σας μια εικόνα αναρχίας που θα θυμίζει ανατολίτικο παζάρι. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας, στην περίπτωση που συνδυάζουμε δυο διαφορετικά στιλ, είναι να ομαδοποιούμε αντικείμενα που έχουν το ίδιο στιλ, έτσι ώστε να υπάρχει εννιαία εικόνα και στη συνέχεια να καθορίσουμε ποιό θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο (έπιπλο ή διακοσμητικό) κάθε ομάδας, που θα χαρακτηρίζει και το υπόλοιπο group. 

  Απροσδόκητες μετατροπές
Ο απλούστερος τρόπος για να παντρέψετε ένα κλασικό κομμάτι, με κομμάτια μοντέρνας αισθητικής, είναι η αναπροσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Αυτό απλά σημαίνει, ότι δεν θα πρέπει να ανακαινίσετε ένα έπιπλο αντίκα, στην αρχική του κατάσταση. Καλό θα είναι να το βάψετε σε ένα flashy χρώμα ή να αλλάξετε την παλιά του ταπετσαρία με μια μοντέρνα στόφα. Αυτή η ανανέωση θα δώσει στο κομμάτι μια φρέσκια και σύγχρονη αίσθηση. 
Αν σας αρέσει εκείνο το ροζ χρώμα του τοίχου, παρόλο που μοιάζει πολύ «παλιό», αναδείξτε το με ένα vintage έπιπλο ανανεωμένο με τη βοήθεια ενός υφάσματος με μοντέρνα γεωμετρικά σχέδια ή βαμμένο σε καυτό κόκκινο χρώμα. Και το αντίστροφο, δώστε σε  μοντέρνα διακοσμητικά κομμάτια μια πιο κλασική όψη βάφοντάς τα σε χρώματα του φυσικού σκούρου ξύλου.

 Επαγγελματικό "πάντρεμα"
Μερικές φορές είναι καλύτερο να αφήνουμε τους επαγγελματίες να ανακατεύουν το κλασικό με το μοντέρνο. Οι σχεδιαστές επίπλων, όπως ο Philippe Starck, πολλές φορές δημιουργούν εντυπωσιακά κομμάτια με μοντέρνα υλικά και κλασικές γραμμές. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε θαυμάσει, για παράδειγμα, μια καρέκλα τύπου Louis XV, φτιαγμένη από διάφανο πλεξιγκλάς. 
Άλλες φορές, οι σχεδιαστές επίπλων δημιουργούν αναφορές από δύο ή περισσότερα στιλ, πάνω σε ένα κομμάτι, μεταβάλλοντας τις γραμμές του. Για παράδειγμα έχουμε όλες δει τραπέζια που η γραμμή τους παραπέμπει στους κλασικούς σχεδιαστικούς κανόνες των παλαιότερων επίπλων (για παράδειγμα πόδια με καμπύλες), οι καμπύλες όμως αυτές είναι πιο «γλυκές» και η υπόλοιπες γραμμές του επίπλου είναι απόλυτα μοντέρνες. 
Τα διακοσμητικά στιλ –σε αντίθεση με την μόδα- παρουσιάζουν μια διαχρονικότητα τέτοια, που να μας επιτρέπει να εντάσσουμε το ένα στιλ μέσα στο άλλο και να παντρεύουμε με επιτυχία το κλασικό με το μοντέρνο, επιτυγχάνοντας μοναδικές διακοσμήσεις στον δικό μας χώρο.

Read More

Καρύδι,απαραίτητο για τη διατροφή και την υγεία μας




Έχουν γεύση που χωράει παντού – σε σαλάτες, γλυκά, επιδόρπια - αλλά στέκεται άνετα και μόνη της, χάρη στην υψηλή διατροφική αξία που τη συνοδεύει. Τα καρύδια έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια και από τους ειδικούς, ως τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως Β6 και Ε - γνωρίζατε ότι μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο;
Στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων προστίθεται η αντιοξειδωτική δράση τους, καθώς τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω-3 (ωφελούν τα οστά, ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες) και ω-6 λιπαρών οξέων.
Οι λάτρεις των ξηρών καρπών οφείλουν βεβαίως να δείξουν αυτοσυγκράτηση: 30 γρ. καρύδια δίνουν περίπου 200 θερμίδες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να υπερβαίνει σε κατανάλωση τις 1-2 μερίδες ημερησίως (30-60 γρ.).
Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.
Είναι κοινό μυστικό ότι η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια, προστατεύει από τις πέτρες στη χολή. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology») έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές παρουσίαζαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα, ως προς τις γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.

Έχετε απολαύσει ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας ζωικού λίπους; Η κατανάλωση καρυδιών φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες (από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους), σε σχέση με το ελαιόλαδο_ σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology».
Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών), ενώ έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Σε αντίθεση μάλιστα με τα εν λόγω φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική.
Φυλάσσετέ τα σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.
Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.
Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Read More

Συμβουλές για σωστή διατροφή



healthy-eat-386
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να τρώτε σωστά και να έχετε έναν υγιή οργανισμό:
1) Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
2) Τρώτε σωστά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου
3) Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης από όλες τις ομάδες τροφίμων
4) Τρώτε από όλα. Προσπαθήστε να επιλέξετε από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, πουλερικά και άλλα πρωτεϊνικά τρόφιμα
5) Προτιμάτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες
6) Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
7) Τρώτε συχνά μικρά και υγιή γεύματα ώστε να διατηρείτε ένα σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα και να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα!   
8) Αποφύγετε την υπερβολική λήψη τροφίμων όπως ζάχαρη, άμυλο και αλάτι
9) Πολύ σημαντικό, τα τηγανητά και τα λίπη θα πρέπει να αφαιρεθούν από το μενού σας
10) Μην παραλείπετε γεύματα
11) Πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ευημερία και μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων ασθενειών
12) Να πίνετε πολύ νερό για την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να πίνουμε τουλάχιστον τρία ποτήρια γάλα χαμηλών λιπαρών την ημέρα.

Read More

Tip για εντυπωσιακές βλεφαρίδες



calidaki-386
Αν θέλεις γυριστές βλεφαρίδες, ακολούθησε το παρακάτω βήμα, έτσι ώστε να αναδείξεις τα μάτια σου, κάνοντάς τα ακόμη πιο εντυπωσιακά.
Αυτό που χρειάζεσαι είναι το πιστολάκι των μαλλιών σου και το ψαλιδάκι για τις βλεφαρίδες.
Παίρνεις το πιστολάκι και το στρέφεις με ζεστό αέρα προς τις βλεφαρίδες σου για λίγο. Προσοχή μην το παρακάνεις, καθώς οι βλεφαρίδες είναι ευαίσθητες και εκτός των άλλων, αφυδατώνεις και το δέρμα σου.
Στη συνέχεια ζεσταίνεις ελαφρώς με το πιστολάκι το ψαλιδάκι. Αμέσως μετά γυρίζεις τις βλεφαρίδες σου προς τα πάνω.
Τώρα είσαι έτοιμη να απλώσεις την μάσκαρα στις βλεφαρίδες σου. Απλώνουμε την μάσκαρα από την ρίζα προς τις άκρες με κινήσεις ζικ ζακ.

Read More

Υπέροχη λεμονόπιτα!


Προτείνει ο Chef, Βαγγέλης Δρίσκας 

Για την βάση:
• 1 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γραμ. Βιτάμ κλασικό
• 4 κουτ. της σούπας καστανή ζάχαρη
• ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την κρέμα:
• ½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 4 αβγά
• ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
• ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ψημένα
• 1 κουτ. της σούπας Βιτάμ Culinesse και λίγο αλεύρι για το ταψί
 

Προετοιμασία
1. Αλείψτε με το Βιτάμ Culinesse και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι την βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
2. Ανακατέψτε στο μίξερ το αλεύρι, το Βιτάμ, την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνουν απαλή ζύμη. Απλώστε την με τα χέρια σας στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 15 λεπτά.
3. Για την κρέμα : χτυπήστε στο μίξερ τα αβγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε το αλεύρι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε με απαλές κινήσεις και αδειάστε την κρέμα στο ταψί με την ψημμένη βάση.
4. Ξαναβάλτε το ταψί στον φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για 30 λεπτά.
5. Όταν ψηθεί η λεμονόπιτα, αφήστε την να κρυώσει για να μπορέσετε να την κόψετε σε μερίδες.
Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και γαρνίρετε με τα ψημμένα αμύγδαλα.

Read More

Κόκκινο κρέας αλλά..με μέτρο!


woman-eat-meat-386
Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος με την εμφάνιση καρκίνου.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο του εντέρου θα είχαν αποφευχθεί εάν η πρόσληψη κόκκινου κρέατος γινόταν σε φυσιολογικά πλαίσια. Η σωστή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι 70 γρ. την ημέρα που ισοδυναμούν με τρεις φέτες μπέικον ή δύο λουκάνικα.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο - περίπου 36.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και 16.500 πεθαίνουν.
Η κατανάλωση 100 έως 120 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα -  όπως σαλάμι, ζαμπόν και λουκάνικο - αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση της πάθησης κατά 20 έως 30%, σύμφωνα με μελέτες
Πολλοί θέτουν βέβαια το ζήτημα αν  η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος βάζει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω έλλειψης σιδήρου. Το κόκκινο κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.
Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία, η οποία οδηγεί σε κόπωση και ζαλάδες, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Read More

Συμβουλή για ανακούφιση απ'το κρύωμα


eispnoi-386
Σας ταλαιπωρεί κάποια ίωση ή κρύωμα; Νιώθετε ένα μπούκωμα και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε; Σας αποκαλύπτουμε την εξής φυσική συνταγή:
Βράζετε νερό και προσθέτετε ευκάληπτο και δενδρολίβανο σε μορφή τσαγιού. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπούκοβο. Αφού τα αφήσετε λίγο να δράσουν, κάνετε 10-15 εισπνοές για 3 φορές την ημέρα.

Read More

Tip για καθαρό φούρνο


oven-386
Μια απλή λύση ώστε να απομακρύνετε τα λίπη από το φούρνο της κουζίνας σας είναι να απλώσετε στις περιοχές αλάτι όσο ο φούρνος είναι ζεστός. Το αφήνετε μέχρι να κρυώσει ο φούρνος και στη συνέχεια το καθαρίζετε με ένα βετέξ ή χαρτί.

Read More

Πικάντικες φτερούγες κοτόπουλο


chicken-386
Υλικά για τη σως
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας σόγια
Λίγος χυμός λεμονιού
Ελάχιστο καυτερό πιπέρι
ΕκτέλεσηΜαρινάρουμε τις φτερούγες κοτόπουλου για 2-3 ώρες στη σως. Έπειτα το τοποθετούμε σ' ένα πιρέξ και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά.

Read More

Σαλάτα με ρόκα,σιτάρι και ντομάτα


salad-roka-sitari-386
Υλικά 
6 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. σιτάρι άσπαστο
5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 ½ κ.τ.σ. ξίδι
1 φλιτζ. μπιζέλια
2 φλιτζ. φρέσκα φύλλα ρόκας
3 μέτριες ντομάτες
Ετοιμασία
Μουσκεύετε το σιτάρι για 5-6 ώρες σε άφθονο κρύο νερό. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα ρίχνετε τα 6 φλιτζάνια νερό με το σιτάρι και τα σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου. Κατόπιν, τα στραγγίζετε και ρίχνετε το λάδι και το αλάτι.
Βράζουμε και τα μπιζέλια και τα στραγγίζουμε τα προσθέτουμε στο σιτάρι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο τέλος προσθέτουμε την ντομάτα την ροκά, το ξύδι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Read More

Ελληνική ομελέτα


omelete-386
Υλικά για 4 άτομα
8 αβγά
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
4 κουτ. της σούπας μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση 
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τον μισό μαϊντανό, και σοτάρετε μέχρι να στεγνώσει η ντομάτα από τα υγρά της.
Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτετε τη φέτα, ανακατεύετε και περιχύνετε με το μίγμα τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τις ντομάτες στο τηγάνι. Ψήνετε την ομελέτα, ώσπου να ροδίσει απ' τη μια πλευρά. Τη γυρίζετε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και τη βγάζετε σε πιατέλα.
Πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα ή πιάτα.

Read More

Σιδέρωμα,η αγαπημένη ασχολία στο σπίτι



Όταν έρχεται η ώρα, που το βουνό με τα ασιδέρωτα κινδυνεύει να με πλακώσει, μου ‘ρχεται απελπισία. Μα καλά, πού τα βρίσκουμε τόσα ρούχα; Πότε λερώθηκαν, πότε πλύθηκαν, πότε μαζεύτηκαν κι έγιναν ένα βουνό, που τώρα κινδυνεύει να με καταπλακώσει; Και τώρα…; Πως θα γίνει να τα σιδερώσω όλα αυτά και γρήγορα αλλά και σωστά;
Γιατί όσο κι αν κινδυνεύει να με καταπλακώσει το βουνό δεν εννοώ να μην είναι τα ρούχα τα δικά μου και της οικογένειάς μου καλοσιδερωμένα! Α, όλα κι όλα. Ένα καλοσιδερωμένο ρούχο δείχνει καλό ακόμα κι αν δεν είναι. Τα καλοσιδερωμένα μπλουζάκια των παιδιών τακτοποιούνται καλύτερα στην ντουλάπα. Το ίδιο και τα ασπρόρουχα. Και να μην συζητήσω καλύτερα για τα πουκάμισα του καλού μου… 
Θέλω λοιπόν να σιδερώνω τα ρούχα μου χωρίς να τα χαλάω και να διατηρούν την φόρμα τους και την γραμμή τους. Εσείς; Θέλετε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικές χρήσιμες συμβουλές που βρήκα για σωστό σιδέρωμα; Για να δούμε τι λένε οι… ειδικοί!


 Τσεκάρετε την ετικέτα
Πριν ακουμπήσετε το σίδερο πάνω στην αγαπημένη σας φούστα ή φόρεμα, ελέγξτε την ετικέτα για να σιγουρευτείτε ότι το ύφασμά τους μπορεί να σιδερωθεί. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια τρύπα στο σχήμα του σίδερου απλά και μόνο γιατί δεν ρυθμίσατε τη θερμοκρασία του σωστά και έτσι καταστράφηκε ένα ρούχο που πιθανόν δεν έχετε προλάβει να το βάλετε ούτε μία φορά.
Διπλοτσεκάρετε λοιπόν τις οδηγίες σιδερώματος στην ετικέτα, ειδικά αν πρόκειται για ρούχα από ανκορά, σενίλ, πολυολεφίνη (συνθετικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά μαζί με την μεταξωτή ίνα), μετάξι ή ότιδήποτε συνθετικό. Τα συνθετικά υφάσματα δεν είναι απαραίτητα κακής ποιότητας, απλά θέλουν πιο κρύο σίδερο.


 Ρυθμίστε την θερμοκρασία
Αφού διαβάσετε λοιπόν προσεκτικά την ετικέτα του ρούχου, μπορείτε να ρυθμίσετε το σίδερο στη σωστή και ενδεδειγμένη θερμοκρασία. Αν επιτρέπεται ο ατμός, φροντίστε να είναι γεμάτη η δεξαμενή του σίδερου ώστε να παράγεται αρκετός ατμός και το σιδέρωμα να γίνεται εύκολα. 
Ακόμα κι αν το ύφασμα είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες,  θα πρέπει να δοκιμάσετε πως αντιδρά με τον ατμό. Άλλα υφάσματα σιδερώνονται ευκολότερα με πολύ ατμό και άλλα στρώνουν καλύτερα όταν η ποσότητα του ατμού είναι μικρότερη.
Διαβάστε ακόμα στην ετικέτα του ρούχου αν ο κατασκευαστής προτείνει ή όχι την χρήση κόλλας για το σιδέρωμα.
Οι ειδικοί πάντως μας προτείνουν να μην το παρακάνουμε με το κολλάρισμα γιατί οι ίνες των ρούχων δεν αναπνέουν και καταστρέφονται.


 Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι για να ψεκάσετε τα ρούχα
Ανεξάρτητα με το αν το σίδερό σας έχει ατμό ή όχι, το να ψεκάσετε τα ρούχα πριν ξεκινήσετε το σιδέρωμα, κάνει τις ίνες να «ξεκουραστούν» και οι ζάρες φεύγουν ευκολότερα.


 Προστατευτικό ύφασμα
Αν πρόκειται να σιδερώσετε ένα πολύ ντελικάτο ρούχο καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό ύφασμα. Τοποθετείστε το ρούχο που θέλετε να σιδερώσετε, βάλτε από πάνω ένα κομμάτι ύφασμα και σιδερώστε το από πάνω. Αυτό θα λειτουργήσει σαν ασπίδα που θα προστατέψει το ρούχο σας από την απευθείας θερμότητα. Ιδανικό για ύφασμα «ασπίδα» είναι ένα κομμάτι καθαρό βαμβακερό ύφασμα (πχ. ένα παλιό χαλασμένο πουκάμισο). Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τα μαύρα ρούχα για να μην κάνουν «γυαλάδες».


 Σιδερώνετε προς μία κατεύθυνση
Μετακινείστε το σίδερο προς μία κατεύθυνση και όχι μπρος-πίσω. Αν κάνετε «όπισθεν» με το σίδερο είναι πολύ πιθανό οι ζάρες να ξαναεμφανιστούν αμέσως και να χρειάζεται να το ξαναπεράσετε.


 Αφήστε το ρούχο να κρυώσει
Βεβαιωθείτε ότι το σιδερωμένο ρούχο έχει προλάβει να κρυώσει πριν το μετακινήσετε, το διπλώσετε και το τακτοποιήσετε. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι δεν θα τσαλακωθεί, καθώς οι ίνες όταν είναι ζεστές έχουν την τάση να «τσακίζουν» εύκολα.


Πριν αγοράσετε σίδερο
Σκεφθείτε πόσο όγκο σιδερώματος αντιμετωπίζετε συνήθως πριν διαλέξετε σίδερο. Ένα φτηνό σίδερο μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για έναν εργένη ή έναν φοιτητή, όχι όμως και για μια γυναίκα με οικογένεια και ένα… βουνό ασιδέρωτα!  Ρωτήστε στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών πόση ώρα κάνει να ζεσταθεί, για πόσο χρόνο κρατάει ο ατμός και αν μπορείτε να σιδερώνετε κάθετα (ξέρετε… κουρτίνες κτλ). Ένα καλό σίδερο, ακόμα κι αν σας κοστίσει κάτι παραπάνω θα κάνει το σιδέρωμα ευκολότερο και πολύ γρηγορότερο.
«Ζυγίστε» το σίδερο στο χέρι σας και δοκιμάστε τη λαβή αν σας βολεύει. Κάθεμία βολεύεται με άλλο σίδερο γι’ αυτό δεν είναι κακή ιδέα ένα… «test drive».

Read More
 

©2009Woman's Touch | by TNB