Είτε επειδή ετοιμάζεις το καινούργιο σου σπιτικό, είτε επειδή το στρώμα σου «έφαγε τα ψωμιά» του και πρέπει να αλλαχθεί, ήρθε η ώρα να αγοράσεις ένα καινούργιο στρώμα ύπνου. Ένα στρώμα που το σώμα σου θα αγαπήσει και θα σου προσφέρει ποιοτικό ύπνο και την ξεκούραση που τόσο έχεις ανάγκη.
Αν κοιμάσαι μόνη σου, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, αφού πρέπει να καλυφθούν μόνο οι ανάγκες του δικού σου σώματος. Αν όμως κοιμάσαι με τον σύντροφο ή το σύζυγό σου, η επιλογή στρώματος γίνεται υπόθεση για δύο. Όπως και να ‘χει, ακολούθησε πιστά τις παρακάτω συμβουλές για να κάνεις τη σωστή επιλογή.
Το μέγεθος μετράει
Το μέγεθος του στρώματος είναι το πρώτο που πρέπει να σε απασχολήσει. Στην επιλογή του μεγέθους του στρώματος θα πρέπει να συνυπολογίσεις τα εξής:
Το μέγεθος της κρεβατοκάμαρας. Ένα πολύ μεγάλο κρεβάτι σε μια μικρή κρεβατοκάμαρα θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα χώρου, καθώς δεν θα υπάρχει χώρος για κομοδίνα ή άλλα έπιπλα. Αν από την άλλη ο χώρος της κρεβατοκάμαρας καταλαμβάνει αρκετά τετραγωνικά, τότε έχεις την πολυτέλεια να διαλέξεις ένα μεγάλο κρεβάτι που θα συμπληρώσει το χώρο προσδίδοντάς του πολυτέλεια.
Τα λευκά είδη που έχεις. Αν είσαι παλιά νοικοκυρά (ή παλιά εργένισσα) είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη αρκετά σεντόνια, πάπλωμα, καλύμματα κτλ. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιορίσεις την επιλογή σου στο μέγεθος του στρώματος που να μπορείς να στρώσεις τα σεντόνια που ήδη έχεις. Επίσης εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι στην ελληνική αγορά δεν είναι πολύ διαδεδομένα τα King Size λευκά είδη, περιορίζοντας έτσι την αναζήτησή σου, εκτός αν θέλεις ή μπορείς να αγοράζεις ασπρόρουχα από το εξωτερικό.
Το πιο διαδεδομένο μέγεθος στρώματος στην Ελλάδα είναι το 1,60Χ2,10 με ύψος 20-25 cm.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος και τα στρώματα 1,80Χ2,10 χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα μεγάλη ποικιλία σε λευκά είδη.
Λευκά είδη για στρώματα με φάρδος πάνω από 1,80 είναι σχεδόν σπάνια στην ελληνική αγορά.
Ο τύπος του στρώματος
Τα πιο διαδεδομένα στρώματα είναι αυτά που το εσωτερικό τους περιέχει ελατήρια. Η ποιότητα, η αντοχή και η σκληρότητα του στρώματος καθορίζονται από το πλήθος των ελατηρίων που κρύβει στο εσωτερικό του. Ωστόσο δεν θα πρέπει να μείνεις μόνο σε αυτά. Δεν λέει τίποτα αν ένα στρώμα έχει μεγάλη πυκνότητα ελατηρίων αν αυτά είναι από κακής ποιότητας υλικό και χαλάσουν γρήγορα. Θα πρέπει να μάθεις το υλικό κατασκευής των ελατηρίων, αν έχουν ή όχι ανεξάρτητη ανάρτηση το καθένα και τι υλικό παρεμβάλεται ανάμεσα στα ελατήρια και το κάλυμμα. Το συνηθισμένο υλικό είναι υποαλλεργική βάτα (σαν αυτή που γεμίζουν τα παπλώματα αλλά με μεγαλύτερη πυκνότητα).
Ένα νέο σχετικά υλικό που αρχίζει να κερδίζει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η γέμιση latex που αντικαθιστά τα ελατήρια. Η σκληρότητα του στρώματος latex καθορίζεται από την πυκνότητα του υλικού.
Ό,τι γέμιση κι αν επιλέξεις μην ξεχάσεις να ρωτήσεις των πωλητή για την ποιότητα και το καπιτονάρισμα του στρώματος, καθώς αυτό θα έρχεται σε κοντινότερη επαφή με το σώμα σου και θα πρέπει απαραίτητα να είναι από βαμβακερό ύφασμα, με μεγάλη πυκνότητα ώστε να μην φθείρεται και με καλοραμμένο καπιτονάρισμα ώστε να μην ξηλωθεί.
Η σκληρότητα του στρώματος
Αν στο κρεβάτι κοιμόσαστε δύο, θα πρέπει η σκληρότητα του στρώματος να είναι επιλογή και των δυο σας. Αν εσύ προτιμάς τα μαλακά στρώματα και ο σύζυγός σου προτιμά τα πολύ σκληρά, θα πρέπει να κάνετε αμοιβαίους συμβιβασμούς και να… συναντηθείτε κάπου στη μέση.
Βασικό βέβαια σε αυτό το σημείο είναι να διασφαλίσετε ότι το στρώμα είναι ανατομικό ανεξάρτητα από την σκληρότητά του.
Δεν υπάρχουν «πρέπει» στην επιλογή σκληρότητας. Είναι ένα καθαρά υποκειμενικό θέμα. Είναι κάτι που καθορίζεται από την στάση που παίρνουμε στον ύπνο, από το βάρος μας και από την υποκειμενική αντίληψη που έχει ο καθένας μας περί σκληρότητας. Ο μοναδικός τρόπος να ανακαλύψεις ποια είναι η σκληρότητα που ταιριάζει στο δικό σου σώμα είναι δοκιμάζοντας τα στρώματα. Ξάπλωσε λοιπόν σε όλα τα υποψήφια στρώματα, πάρε τη στάση που παίρνεις όταν κοιμάσαι και βαθμολόγησέ τα ανάλογα με το πόσο όμορφα σε κάνει να αισθάνεσαι το καθένα.
Η επιλογή των μαξιλαριών
Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ποιότητας ύπνου, είναι πολύ πιθανό να μην φταίει το στρώμα σου αλλά το μαξιλάρι σου.
Η επιλογή του σωστού μαξιλαριού εξαρτάται και πάλι από την στάση που παίρνεις όταν κοιμάσαι και από το προσωπικό σου γούστο. Ένας γενικός κανόνας πάντως λέει ότι αν κοιμάσαι μπρούμυτα θα πρέπει να επιλέξεις ένα μαλακό μαξιλάρι, αν κοιμάσαι στο πλάι ένα μέτριας σκληρότητας και αν κοιμάσαι ανάσκελα ένα σχετικά σκληρό μαξιλάρι. Και εδώ οι ποιότητα γέμισης είναι καθοριστική. Επίσης θα πρέπει να ρωτήσεις αν το μαξιλάρι που διάλεξες μπορεί να πλυθεί (στο πλυντήριο ή στο χέρι) και φυσικά το υλικό του καλύμματος.
Αν επιλέξεις στρώμα που συνοδεύεται από υπόστρωμα, κάνε ένα επιπλέον έξοδο και αγόρασε και το υπόστρωμα. Η αίσθηση που σου έδωσε το στρώμα όταν το δοκίμαζες στο κατάστημα πιθανόν να μην είναι η ίδια αν το βάλεις πάνω στο παλιό σου υπόστρωμα.