Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δώστε ζωή στα παλιά σας έπιπλα


Όλες έχουμε στο σπίτι μας ξύλινα έπιπλα που έχουν ξεμείνει από… άλλες δεκαετίες: η παλιά βιβλιοθήκη που είχαμε όταν ήμασταν ακόμη μαθήτριες, το σκαλιστό τραπεζάκι της γιαγιάς, η συρταριέρα που… με το ζόρι μας φόρτωσε η μαμά μας.

Όλα αυτά, που πλέον σας προκαλούν θλίψη και θέλετε να τα αντικαταστήσετε, μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν καινούργια, και μάλιστα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία σε ειδικούς. Πως;

Αρκεί να τους αλλάξετε πόμολα και, φυσικά, να τα βάψετε, σε όποια funky ή chic απόχρωση εσείς θέλετε (τι θα λέγατε για ένα φωτεινό κίτρινο; Ή ένα έντονο μωβ; Ή ένα κλασικό μπεζ;). Η διαδικασία είναι μεν χρονοβόρα, αλλά θα γλυτώσετε τα έξοδα και, αν την κάνετε παρέα με ένα φίλο σας, θα τη διασκεδάσετε πολύ. Ξεκινάμε;
Τι θα χρειαστείτε:
1. Χρωματιστά βερνίκια εμποτισμού, που προστατεύουν το ξύλο και αλλάξουν ελαφρώς το χρώμα του ή μπογιά ξύλου (ρεπουλίνη), που χαρίζει πλούσιο χρώμα στα έπιπλα και διατίθεται σε ματ ή γυαλιστερό (λαδομπογιά).
2. Βελατούρα. Είναι υπόστρωμα λευκού χρώματος που δεν είναι μπογιά και χρησιμοποιείται πριν τη βαφή.
3. Λούστρο. Προσφέρει γυαλάδα και τελικό φινίρισμα – αν φυσικά θέλετε να δώσετε αυτή τη γυαλιστερή όψη στα έπιπλά σας.
4. Πινέλα και ρολό για βερνίκια και μπογιές ξύλου, που διαφέρει από το ρολό για τους τοίχους καθώς είναι από σφουγγάρι. Στο κατάστημα με τα είδη βαψίματος θα σας καθοδηγήσουν.
5. Γυαλόχαρτο, που πουλιέται σε φύλλα. Προμηθευτείτε 2-3 διαφορετικά πάχη. Με αυτό θα τρίψετε το έπιπλο ώστε να απομακρύνετε την παλιά μπογιά του.
6. Στόκο για ξύλα, για να κλείσετε ρωγμές και βαθουλώματα που τυχόν έχουν δημιουργηθεί στο έπιπλο.
7. Διαλυτικό για να αραιώσετε τα βερνίκια και τις μπογιές σας, καθώς και για να πλύνετε τα πινέλα σας μετά τη χρήση.
Πώς να το κάνετε:
1. Βεβαιωθείτε ότι το έπιπλο σας είναι ξύλινο. Δυστυχώς, αν είναι κατασκευασμένο από μελαμίνη ή άλλο υλικό που απομιμείται το ξύλο, δεν επιδέχεται αλλαγές.
2. Στρώστε έναν πάγκο με εφημερίδες, για να μπορέσετε να δουλέψετε με άνεση.
3. Τρίψτε καλά την επιφάνεια του επίπλου,  με τριβείο για καλύτερο αποτέλεσμα και χρησιμοποιώντας λεπτό γυαλόχαρτο, για να μη το χαράξετε.  Το προηγούμενο στρώμα μπογιάς θα πρέπει να απομακρυνθεί  τελείως.
4. Καθαρίστε τις σκόνες και τα υπολείμματα του τριψίματος με την ηλεκτρική σκούπα ή με ένα στεγνό πανί. Να είστε σχολαστικές εδώ, εν ανάγκη καθαρίστε το με ένα βρεγμένο πανί και αφήστε το να στεγνώσει.
5. Περάστε με πινέλο ή ρολό τη βελατούρα, που προετοιμάζει την επιφάνεια για τη μπογιά. Αφήστε να στεγνώσει και ξανατρίψτε ελαφρά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.
6. Είστε έτοιμη να βάψετε: Το πιστόλι βαφής θα σας χαρίσει το πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, αν όμως δεν σας πειράζει να φαίνεται ερασιτεχνικό, ένα απλό ρολό για έπιπλα αρκεί. Μια καλή λύση είναι επίσης και η μπογιά σε σπρέι, αλλά δοκιμάστε τη πρώτα από διάφορες αποστάσεις, ώστε να καταλάβετε πως λειτουργεί. Περάστε όσα χέρια εσάς σας ικανοποιούν και ανταποκρίνονται στο γούστο σας.
7. Είστε έτοιμες. Αφήστε το νέο σας έπιπλο να στεγνώσει καλά και υποδεχθείτε το στο σπίτι!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB