Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αλλεργικές δερματοπάθειες το καλοκαίρι και πως τις αντιμετωπίζουμε



Οι αλλεργικές δερματοπάθειες περιλαμβάνουν διάφορες μορφές κνιδώσεων, αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διαφόρων εντόμων και τροφικές αλλεργίες, που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες. Στις αλλεργικές δερματοπάθειες η κνίδωση και το αγγειοοίδημα, νόσος πολύ συχνή, που κατά κανόνα δεν εκθέτει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο, είναι αντιπροσωπευτικές εικόνες της πάθησης. Πολλές φορές συγχέονται με το αλλεργικό σοκ (συστηματική αναφυλαξία), γιατί αφενός μεν είναι εντυπωσιακά τα συμπτώματα και αφετέρου σχεδόν σε κάθε επεισόδιο αλλεργικού σοκ, εκτός των άλλων συμπτωμάτων συνυπάρχει και κνίδωση με αγγειοοίδημα.
1. Φωτοδερματίτιδες
Συχνότερα ευθύνονται κάποια φάρμακα ή καλλυντικά, ενώ συστηματικές παθήσεις (για παράδειγμα, ερυθηματώδης λύκος) μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία. Η αποφυγή ή η χρήση αντηλιακής κρέμας και η χρήση τοπικών κορτικοειδών είναι η ενδεδειγμένη λύση.
2. Αλλεργία στη μέλισσα ή τη σφήκα
Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί φυσιολογικά στο σημείο του τσιμπήματος μία μικρή αντίδραση (ερυθρότητα, πόνο και ήπιο οίδημα). Στα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση (π.χ. πρήζεται όλο το χέρι, αν και το τσίμπημα είναι στο δάχτυλο), ή μπορεί να εμφανιστεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή ακόμα και αλλεργικό σοκ.
3. Αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής
Συνήθως, καλλυντικά του καλοκαιριού (αντηλιακά, τοπικά επιθέματα αδυνατίσματος κ.λπ.), ακόμη και τα tattoo μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες σε ευαίσθητα άτομα.
4. Τροφικές αλλεργίες
Η διαγνωστική προσέγγιση της τροφικής αλλεργίας γίνεται πρώτα από όλα με ένα λεπτομερές ιστορικό. Η κλινική εικόνα, ο χρόνος έναρξης, η διάρκεια, η επαναληψιμότητα είναι στοιχεία απαραίτητα στην εκτίμηση του περιστατικού. Η διενέργεια των τεστ γίνεται τόσο με εκχυλίσματα (skin prick) όσο και με αυτές καθαυτές τις τροφές (prick to prick). Ο έλεγχος υποστηρίζεται με εξετάσεις αίματος και ολοκληρώνεται με πρόκληση του ασθενούς στο τροφικό αλλεργιογόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB