Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας σε ένα ευχάριστο μέρος


Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο ήλιος λάμπει πιο πολλές ώρες, αυξάνεται και η επιθυμία μας να περάσουμε περισσότερο από το χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά για τα διαμερίσματα και τους κατοίκους των πολυκατοικιών, το «έξω» είναι συχνά ένα μικροσκοπικό, σκιασμένο μπαλκόνι που γειτνιάζει άμεσα με το παράθυρο της κουζίνας κάποιου γείτονα. Η πρόκληση είναι να μετατρέψετε αυτόν τον εχθρικό μερικές φορές χώρο σε ευχάριστο, φιλόξενο και προσωπικό. Εδώ λοιπόν, θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε κι εσείς να πετύχετε κάτι τέτοιο:
Ξεκινήστε από το πάτωμα. Ο τύπος τού δαπέδου που θα διαλέξετε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση και την αισθητική τού μπαλκονιού σας. Άσπρα και ανοιχτόχρωμα πλακάκια θα δώσουν ένα μοντέρνο ύφος και ταυτόχρονα την εντύπωση ότι το μπαλκόνι αποτελεί συνέχεια του εσωτερικού μέρους του σπιτιού. Τα πλακάκια από τερακότα με «άγρια», τραχιά επιφάνεια θα δώσουν στο μπαλκόνι μια αίσθηση ζεστασιάς. Η τερακότα ταιριάζει ιδιαίτερα σε κτίρια με μεσογειακή επιρροή και δημιουργεί φυσική αίσθηση. Τα ξύλινα δάπεδα θα προσθέσουν ρουστίκ ύφος και χωριάτικη, φυσιολατρική διάθεση, ενώ ταιριάζουν τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε μοντέρνες κατοικίες.
Αγοράστε έπιπλα βεράντας, αλλά μην το παρακάνετε. Ειδικά αν δεν έχετε τεράστιο χώρο και μεγάλη οικογένεια, αρκεστείτε σε απλά πράματα. Μια καρέκλα και ένα μικρό σύνολο μπιστρό είναι ίσως το μόνο που χρειάζεστε. Επενδύστε σε κομμάτια που είναι πτυσσόμενα ή μπορούν να στοιβάζονται. Αν έχετε μακρύ ή φαρδύ μπαλκόνι, μπορείτε να το διαιρέσετε σε τμήματα, χρησιμοποιώντας φυτά, και να δημιουργήσετε τραπεζαρία, καθιστικό ή χώρο ανάγνωσης. Στόχος, σε ένα μπαλκόνι με τέτοια διαμόρφωση και πλήρως επιπλωμένο, είναι να μετακινήστε ελεύθερα, χωρίς να σέρνετε τα έπιπλα τριγύρω.
Επιλέξτε με προσοχή τις κατάλληλες γλάστρες, καθώς αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη επένδυσή σας. Η διακόσμηση του μπαλκονιού είναι αυτή που πραγματικά θα κάνει τη διαφορά στη βελτίωση της θέας και στην επιθυμητή διαμόρφωση του χώρου σας. Πριν αγοράσετε ένα φυτό, σκεφτείτε την εμφάνιση και την αίσθηση που θα θέλατε να αποπνέει το μπαλκόνι και επιλέξτε ανάλογες γλάστρες και γλαστροθήκες για τα φυτά σας. Στενόμακρες και χαμηλές ζαρντινιέρες είναι ιδανικές για να φυτέψετε ψηλά βάτα και θάμνους σαν φράχτη. Οι στενές ζαρντινιέρες στα παράθυρα είναι κατάλληλες για να φυτέψετε όμορφα λουλουδάκια, αλλά δεν παρεμβαίνουν στην επιφάνεια του δαπέδου. Χρωματιστές γλάστρες και μεμονομένα φυτοδοχεία θα δώσουν στο μπαλκόνι σας εκλεπτυσμένη και ανέμελη άποψη. Διαλέξτε γλάστρες με ενιαίο θέμα ή χρώμα, που θα αποτρέψει το χώρο τού μπαλκονιού να δείχνει «φορτωμένος». Ψάξτε για φυτοδοχεία με έντονο γλυπτό σχήμα, που να προσελκύουν το ενδιαφέρον.
Αποφασίστε για τα σωστά φυτά. Αν το ζητούμενο για εσάς είναι η ιδιωτική προστασία και η απομόνωση, προτιμήστε χαμηλές ζαρντινιέρες από πηλό, ψαμμίτη ή πέτρα, φυτεμένες με ψηλά κωνοφόρα ή θάμνους (όπως φίκους) που θα κρύβουν τη θέα του μπαλκονιού σας από το δρόμο, αλλά όχι τη δική σας ορατότητα προς τον έξω κόσμο. Αν ψάχνετε για περισσότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε πέργολα ή καφασωτό, όπου μπορείτε να φυτέψετε αναρριχόμενες κληματσίδες, που θα ανεβαίνουν πιο ψηλά από το κιγκλίδωμα του μπαλκονιού. Για μια τυπική και παραδοσιακή εικόνα, διαλέξτε topiary. Για μια πιο μοντέρνα εμφάνιση, προτιμήστε πρασινάδες, γιούκα και φυτά αγαύης. Αν θέλετε μια πλούσια τροπική αίσθηση, οι φοίνικες είναι ο καλύτερος τρόπος. Και αν ψάχνετε για χρώμα καταλήξτε σε ανθοφόρους θάμνους. Επίσης γαρδένια και γιασεμί προσθέτουν με το άρωμά τους.
Προσθέστε νερό. Μια βρύση, ένα σιντριβάνι ή μια λεκάνη πουλιών μπορεί να μετατρέψει ένα κοινό μπαλκόνι σε χαλαρωτικό, γαλήνιο χώρο, γεμάτο από φύση.
Ιδιαίτερο στοιχείο με γλυπτικές προσθήκες. Όσοι διαθέτουν μπαλκόνι, σπάνια αξιοποιούν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν κάποιο γλυπτό, αλλά αν το ξανασκεφτείτε, το μπαλκόνι μπορεί να είναι το τέλειο μέρος για κάτι τέτοιο. Ψάξτε για βαρύτερα γλυπτά με στόχο να αντέχουν στις διάφορες καιρικές συνθήκες και στον άνεμο.
Πηγή: noikokyra.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB