Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Θαλασσινά στιφάδο
Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες
Υλικά για 6 μερίδες
- 1 κιλό χταπόδι
- 1/2 κιλού γαρίδες Νο. 2
- 2 κουταλιές πάπρικα
- 200 γρ. μύδια καθαρισμένα
- 200 γρ. σκάλοπ ή χτένια καθαρισμένα (προαιρετικά)
- 3 κουταλιές σουσαμέλαιο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
- 2/3 κούπας ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
- 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
- με το ζουμί τους 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 1/4 κούπας κέτσαπ
- 2 κουταλιές κόκκους ανάμικτα πιπέρια
- 10 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/4 κούπας ξίδι
- 3 κουταλιές σόγια σος
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
- Βράστε το χταπόδι και κόψτε το σε κομματάκια 3 εκ.
- Καθαρίστε τις γαρίδες και αφαιρέστε το εντεράκι. Βάλτε τες σε κατσαρόλα με 1/2 κούπας νερό και την πάπρικα. Βράστε για 4′, στραγγιστέ και κρατήστε το ζουμί. Κόψτε τες σε κομμάτια.
- Πλύντε καλά τα μύδια. Βάλτε τα σε κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα για 5 λεπτά να βγάλουν το νερό τους. Στραγγίστε τα και κρατήστε το ζουμί.
- Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το σουσαμέλαιο και μαράνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Ρίξτε τις πιπεριές, τα ντοματάκια, τον πελτέ, την κέτσαπ, το ζουμί που κρατήσατε από τις γαρίδες και τα μύδια, τα πιπέρια, το μπαχάρι και τη δάφνη.
- Ανακατέψτε, σκεπαστέ και σιγοβράστε, ώσπου να δέσει η σάλτσα.
- Ρίξτε μέσα τα σκάλοπ, το χταπόδι και το ξίδι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
- Προσθέστε τη σόγια, τα μύδια, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε για 5 με 7 λεπτά, να δέσει και πάλι η σάλτσα.
- Σερβίρετε το στιφάδο με αρωματικό ρύζι τύπου Siam ή Basmati.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου