Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Θαλασσινά στιφάδο


Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες
Υλικά για 6 μερίδες
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1/2 κιλού γαρίδες Νο. 2
  • 2 κουταλιές πάπρικα
  • 200 γρ. μύδια καθαρισμένα
  • 200 γρ. σκάλοπ ή χτένια καθαρισμένα (προαιρετικά)
  • 3 κουταλιές σουσαμέλαιο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 6 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
  • 2/3 κούπας ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
  • 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
  • με το ζουμί τους 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1/4 κούπας κέτσαπ
  • 2 κουταλιές κόκκους ανάμικτα πιπέρια
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/4 κούπας ξίδι
  • 3 κουταλιές σόγια σος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
  1. Βράστε το χταπόδι και κόψτε το σε κομματάκια 3 εκ.
  2. Καθαρίστε τις γαρίδες και αφαιρέστε το εντεράκι. Βάλτε τες σε κατσαρόλα με 1/2 κούπας νερό και την πάπρικα. Βράστε για 4′, στραγγιστέ και κρατήστε το ζουμί. Κόψτε τες σε κομμάτια.
  3. Πλύντε καλά τα μύδια. Βάλτε τα σε κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα για 5 λεπτά να βγάλουν το νερό τους. Στραγγίστε τα και κρατήστε το ζουμί.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το σουσαμέλαιο και μαράνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  5. Ρίξτε τις πιπεριές, τα ντοματάκια, τον πελτέ, την κέτσαπ, το ζουμί που κρατήσατε από τις γαρίδες και τα μύδια, τα πιπέρια, το μπαχάρι και τη δάφνη.
  6. Ανακατέψτε, σκεπαστέ και σιγοβράστε, ώσπου να δέσει η σάλτσα.
  7. Ρίξτε μέσα τα σκάλοπ, το χταπόδι και το ξίδι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
  8. Προσθέστε τη σόγια, τα μύδια, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε για 5 με 7 λεπτά, να δέσει και πάλι η σάλτσα.
  9. Σερβίρετε το στιφάδο με αρωματικό ρύζι τύπου Siam ή Basmati.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB