Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Κολοκυθόπιτα


Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά για 20-30 κομμάτια
  • 1 δόση ζύμη για φύλλο (βασικές συνταγές) ή 1/2 κιλού έτοιμο φύλλο κρούστας
  • 1 1/2 κιλού κολοκύθια πράσινα
  • 1/2 κιλού αντίδια ή ζοχοί ή σέσκουλα ή ξινολάπατα ζεματισμένα στραγγισμένα και στιμμένα καλά
  • 2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κουταλιές λάδι
  • 1/2 κούπας φυτική κρέμα
  • 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο
  • 3/4 κούπας λάδι
Τρόπος Παρασκευής
  1. Χωρίστε και πλάστε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια.
  2. Σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα.
  3. Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση.
  4. Τρίψτε τα κολοκύθια στο ρεντέ, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι κι αφήστε τα να στραγγίσουν σε τρυπητό 2 ώρες.
  5. Ανακατέψτε τα σ’ ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το λάδι. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε με τη βέργα ένα-ένα τα μπαλάκια της ζύμης σε πολύ λεπτά φύλλα.
  7. Λαδώστε ένα μεγάλο ταψί 40 εκ. και στρώστε 5 φύλλα αλείφοντας τα με μπόλικο λάδι.
  8. Απλώστε επάνω τη μισή γέμιση.
  9. Στρώστε δύο ακόμη φύλλα λαδώνοντας τα καλά κι απλώστε επάνω την υπόλοιπη γέμιση.
  10. Σκεπάστε τη με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, λαδώνοντας τα και πάλι.
  11. Γυρίστε σε κόθρο τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν γύρω-γύρω στο ταψί.
  12. Κόψτε την πίτα σε κομμάτια και ρίξτε όσο λάδι περίσσεψε στην επιφάνεια.
  13. Ραντίστε τη με λίγο νερό και ψήστε τη στους 180°C, έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια, για 1 ώρα περίπου.
  14. Εάν φτιάξετε την πίτα με έτοιμο φύλλο, λαδώστε τα φύλλα ελαφρά, γιατί τα έτοιμα δεν χρειάζονται τόσο λάδι όσο τα σπιτικά.
  15. Αφού στρώσετε την πίτα και τη χωρίσετε σε κομμάτια, χτυπήστε όσο από το λάδι σας περίσσεψε με 4 κουταλιές αλεύρι και νερό, ώστε να επιτύχετε έναν αραιό χυλό και περιχύστε μ’ αυτόν την επιφάνεια της πίτας.
  16. Ψήστε την, όπως και την πίτα με το σπιτικό φύλλο. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB