Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
Κολοκυθόπιτα
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά για 20-30 κομμάτια
- 1 δόση ζύμη για φύλλο (βασικές συνταγές) ή 1/2 κιλού έτοιμο φύλλο κρούστας
- 1 1/2 κιλού κολοκύθια πράσινα
- 1/2 κιλού αντίδια ή ζοχοί ή σέσκουλα ή ξινολάπατα ζεματισμένα στραγγισμένα και στιμμένα καλά
- 2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κουταλιές λάδι
- 1/2 κούπας φυτική κρέμα
- 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο
- 3/4 κούπας λάδι
Τρόπος Παρασκευής
- Χωρίστε και πλάστε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια.
- Σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα.
- Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση.
- Τρίψτε τα κολοκύθια στο ρεντέ, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι κι αφήστε τα να στραγγίσουν σε τρυπητό 2 ώρες.
- Ανακατέψτε τα σ’ ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το λάδι. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε με τη βέργα ένα-ένα τα μπαλάκια της ζύμης σε πολύ λεπτά φύλλα.
- Λαδώστε ένα μεγάλο ταψί 40 εκ. και στρώστε 5 φύλλα αλείφοντας τα με μπόλικο λάδι.
- Απλώστε επάνω τη μισή γέμιση.
- Στρώστε δύο ακόμη φύλλα λαδώνοντας τα καλά κι απλώστε επάνω την υπόλοιπη γέμιση.
- Σκεπάστε τη με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, λαδώνοντας τα και πάλι.
- Γυρίστε σε κόθρο τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν γύρω-γύρω στο ταψί.
- Κόψτε την πίτα σε κομμάτια και ρίξτε όσο λάδι περίσσεψε στην επιφάνεια.
- Ραντίστε τη με λίγο νερό και ψήστε τη στους 180°C, έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια, για 1 ώρα περίπου.
- Εάν φτιάξετε την πίτα με έτοιμο φύλλο, λαδώστε τα φύλλα ελαφρά, γιατί τα έτοιμα δεν χρειάζονται τόσο λάδι όσο τα σπιτικά.
- Αφού στρώσετε την πίτα και τη χωρίσετε σε κομμάτια, χτυπήστε όσο από το λάδι σας περίσσεψε με 4 κουταλιές αλεύρι και νερό, ώστε να επιτύχετε έναν αραιό χυλό και περιχύστε μ’ αυτόν την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήστε την, όπως και την πίτα με το σπιτικό φύλλο. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου