Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τάρτα με κρέμα και φρούτα


tarta me krema_.386.jpg
Υλικά για μια τάρτα διαμέτρου 22 εκ.
400 γραμμ. αλεύρι
3 κρόκοι αβγών
200 γραμμ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
λίγο βούτυρο για τη φόρμα l μία πρέζα αλάτι

Για την κρέμα
300 ml γάλα
2 καρφάκια γαρίφαλο
3 κρόκοι αβγών
70 γραμμ. Ζάχαρη
80 γραμμ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
80 γραμμ. ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
80 γραμμ. ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
1 μήλο Golden ξυσμένο στον τρίφτη
 μία βανίλια

1. Ανακατεύετε σε λεκανίτσα το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη, κάνετε στο κέντρο μια λακούβα και προσθέτετε εκεί το βούτυρο και τους κρόκους των αβγών. Τρίβετε με τα δάχτυλα τα υλικά, ώστε να γίνουν μια ζύμη σαν ψίχουλα, και ύστερα τα ζυμώνετε να γίνουν μια εύπλαστη κι ομοιογενής ζύμη. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε σε σελοφάν και την αφήνετε στο ψυγείο για μία ώρα.
2. Βράζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τα γαρίφαλα και τη βανίλια για να αρωματιστεί και στη, συνέχεια, το σουρώνετε. Χτυπάτε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τους κρόκους σε μεταλλικό σκεύος, προσθέτετε το αρωματισμένο γάλα και βάζετε την κρέμα σε μπεν μαρί (πάνω από κατσαρόλα λίγο πιο μεγάλη σε μέγεθος, με νερό που σιγοβράζει, χωρίς να κοχλάζει όμως).
3. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα σας κι ύστερα την κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ξυσμένο μήλο και τα ψικοκομμένα ξερά φρούτα κι ανακατεύετε.
4. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες (μία μεγαλύτερη και μία μικρότερη) και ανοίγετε τη μεγαλύτερη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο σε στρογγυλό φύλλο.
5. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 22 εκ. και βάθους 5 εκ. Βουτυρώνετε τα πλαϊνά της τοιχώματα, τα πασπαλίζετε με αλεύρι και πετάτε όσο περισσέψει. Στη συνέχεια, καλύπτετε με το φύλλο της ζύμης που ανοίξατε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας.
6. Αδειάζετε μέσα το μίγμα της κρέμας που ετοιμάσατε κι ανοίγετε με τη δεύτερη μπάλα ζύμης ένα δίσκο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας σας. Με ένα κουπ πατ κόβετε ένα αστεράκι από το κέντρο του δίσκου και, στη συνέχεια, σκεπάζετε την τάρτα και την κλείνετε γύρω γύρω. Με τη ζύμη που περίσσεψε, φτιάχνετε κι άλλα αστεράκια και διακοσμείτε με αυτά την επιφάνεια.
7. Ψήνετε την τάρτα για μία ώρα και δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, την αφήνετε να κρυώσει και την ξεφορμάρετε προσεκτικά σε πιατέλα. Διακοσμείτε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Tης Ιωάννας Σταμούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB