Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Λάθη που μπορεί να κάνετε στο γυμναστήριο


Ακόμα και οι έμπειροι κάνουν λάθη όσον αφορά τη γυμναστική. Είτε είστε καινούργιος στο γυμναστήριο, είτε πηγαίνετε από καιρό, τα λάθη είναι πιθανά. Αν φτάσατε στην οροφή ή βλέπετε ότι δεν φτάνετε γρήγορα στο σημείο που θέλετε… τότε πιθανόν να έχετε κάνει κάποιο λάθος. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους λόγους που δεν φτάνετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πάντα επιμένετε στο ίδιο πρόγραμμα
Όλοι έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν. Έτσι μπορεί να συμβεί και με τη γυμναστική. Αμερικανός γυμναστής συνιστά να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα ‘χτυπά οροφή’. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.
Αντιγράφετε τους πιο γυμνασμένους του γυμναστηρίου
Είναι εύκολο να νομίσετε ότι θα γίνετε σαν τον πιο γυμνασμένο του γυμναστηρίου, απλώς με το να τον αντιγράφετε. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς να γνωρίζετε τους στόχους που έχουν θέσει οι άλλοι ως προς τη γυμναστική, το να τους μιμείστε μπορεί να σας οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα ή σε τραυματισμό. Η καλύτερη λύση είναι να προετοιμάζεστε από πριν για τη γυμναστική, είτε διαβάζοντας τα κατάλληλα περιοδικά είτε παίρνοντας συμβουλές από ειδικούς.
Πηγαίνετε καθημερινά
Η καθημερινή επίσκεψη στο γυμναστήριο δεν είναι εφικτή, ούτε ψυχικά ούτε σωματικά. Αν πηγαίνετε κάθε μέρα δεν θα μπορέσετε να διατηρήσετε την ένταση που χρειάζεται στη φυσική άσκηση και θα βαρεθείτε, σύμφωνα με τον Αμερικανό γυμναστή Archer. Θα επέλθει κορεσμός. Πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας και μέρες ξεκούρασης. Μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά να χρησιμοποιήσετε τη σάουνα ή το Jacuzzi.
Χρησιμοποιείτε το γυμναστήριο για κοινωνικές σχέσεις
Όταν πηγαίνετε συχνά στο γυμναστήριο, αρχίζει να μοιάζει με το δεύτερό σας σπίτι. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή. Για πολλούς που πηγαίνουν καθημερινά, το γυμναστήριο αποτελεί μέρος της κοινωνικής τους ζωής. Η γυμναστική τότε μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, χρειάζεται να βάλετε στη σωστή σειρά τις προτεραιότητές σας.
Γυμνάζεστε χωρίς σκοπό
Η γυμναστική είναι από μόνη της ευχάριστη δραστηριότητα. Ωστόσο, πολλές φορές δεν έχει τεθεί κάποιος στόχος. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο στόχο για να παραμένετε κινητοποιημένος. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο μακροπρόθεσμο στόχο, τότε μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό ο γυμναστής.
Γυμνάζεστε μόνος σας
Οι αθλητές συνήθως γυμνάζονται με παρέα για να έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν και για να οδηγηθούν σε καλύτερη απόδοση. Χρειάζεστε κάποιον που, ιδανικά, θα έχει τους ίδιους στόχους με σας και που θα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση από σας. Θα σας δίνει ώθηση, και ο ένας θα μπορεί να είναι σίγουρος πως ο άλλος πηγαίνει στο γυμναστήριο.
Ποτέ δεν κάνετε διάλειμμα
Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Αν πάτε διακοπές, δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί παπούτσια για τρέξιμο. Δείτε τις διακοπές σαν τρόπο επιβράβευσης, που θα σας βοηθήσει να φτάσετε το στόχο σας.
Απογοητεύεστε όταν έχετε μια άσχημη μέρα στο γυμναστήριο
Ακόμα και οι πιο ενεργητικοί άνθρωποι στο γυμναστήριο μπορεί να έχουν κάποια άσχημη μέρα. Συχνά δεν υπάρχει εμφανής λόγος. Απλώς το σώμα δεν υπακούει. Μη νομίσετε ότι οπισθοχωρείτε ως προς την πρόοδο. Καμιά φορά δεν αισθάνεστε καλά αλλά και μόνο το ότι βρίσκεστε στο γυμναστήριο είναι αρκετό. Όσοι είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, πιστεύει ο Archer και αρχίζουν να νιώθουν άσχημα μπορεί τελικά να σταματήσουν τελείως να πηγαίνουν στο γυμναστήριο.
Μπερδεύετε το κουρασμένο μυαλό με το κουρασμένο σώμα
Μια δύσκολη μέρα στο γραφείο μπορεί να μη σας επιτρέψει να έχετε τη διάθεση να πάτε στο γυμναστήριο. Πιθανό είναι να γυρίσετε σπίτι και να κοιμηθείτε νωρίς αλλά στο τέλος να υποφέρετε από αϋπνία. Αν αυτό σας φαίνεται γνώριμη κατάσταση θα πρέπει ενδεχομένως να ξεχωρίσετε τη σωματική από την ψυχική κούραση. Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες.
Γυμνάζεστε όταν έχετε κρύωμα
Όταν γυμνάζεστε έχοντας κρυολογήσει, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, θα επιδεινώσει το κρύωμα. Αν αισθάνεστε άρρωστος, φάτε καλά και σταματήστε για δυο μέρες τη γυμναστική μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.
Επιμένετε στα ίδια μηχανήματα
Πολλές φορές συμβαίνει να έχετε φτάσει στην οροφή και να αγωνιάτε να προσθέσετε παραπάνω βάρος στο αγαπημένο σας μηχάνημα. Αλλά το σώμα σας ξέρει τα όριά του καλύτερα από σας. Μπορείτε έτσι να χρησιμοποιήσετε άλλο μηχάνημα που θα γυμνάσει και διαφορετικούς μυς.
Παραλείπετε το κατάλληλο ζέσταμα
Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.
Χρησιμοποιείτε μόνο τα μεγαλύτερα βάρη
Προτιμάτε πάντα να σηκώνετε μόνο τα μεγαλύτερα βάρη. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξή σας και να προκαλέσει τραυματισμό, ενώ είναι δύσκολο να ελεγχθούν με ακρίβεια τα μεγάλα βάρη. Ορισμένες φορές πρέπει να επιλέγετε πιο ελαφριά βάρη.
Δεν χρονομετράτε την ώρα ανάπαυσης ανάμεσα στις ασκήσεις
Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.
Γυμνάζεστε σε υπερβολικό βαθμό
Η πολύ έντονη φυσική άσκηση, στο τέλος μπορεί να οδηγήσει στην εξουθένωση του σώματος και στην καθυστερημένη ανάκαμψή του. Μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε ορισμένες ημέρες και μην συνεχίζετε τη γυμναστική όταν πονάει ένας μυς. Περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.
Πηγή: iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB