Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σιδέρωμα,η αγαπημένη ασχολία στο σπίτι



Όταν έρχεται η ώρα, που το βουνό με τα ασιδέρωτα κινδυνεύει να με πλακώσει, μου ‘ρχεται απελπισία. Μα καλά, πού τα βρίσκουμε τόσα ρούχα; Πότε λερώθηκαν, πότε πλύθηκαν, πότε μαζεύτηκαν κι έγιναν ένα βουνό, που τώρα κινδυνεύει να με καταπλακώσει; Και τώρα…; Πως θα γίνει να τα σιδερώσω όλα αυτά και γρήγορα αλλά και σωστά;
Γιατί όσο κι αν κινδυνεύει να με καταπλακώσει το βουνό δεν εννοώ να μην είναι τα ρούχα τα δικά μου και της οικογένειάς μου καλοσιδερωμένα! Α, όλα κι όλα. Ένα καλοσιδερωμένο ρούχο δείχνει καλό ακόμα κι αν δεν είναι. Τα καλοσιδερωμένα μπλουζάκια των παιδιών τακτοποιούνται καλύτερα στην ντουλάπα. Το ίδιο και τα ασπρόρουχα. Και να μην συζητήσω καλύτερα για τα πουκάμισα του καλού μου… 
Θέλω λοιπόν να σιδερώνω τα ρούχα μου χωρίς να τα χαλάω και να διατηρούν την φόρμα τους και την γραμμή τους. Εσείς; Θέλετε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικές χρήσιμες συμβουλές που βρήκα για σωστό σιδέρωμα; Για να δούμε τι λένε οι… ειδικοί!


 Τσεκάρετε την ετικέτα
Πριν ακουμπήσετε το σίδερο πάνω στην αγαπημένη σας φούστα ή φόρεμα, ελέγξτε την ετικέτα για να σιγουρευτείτε ότι το ύφασμά τους μπορεί να σιδερωθεί. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια τρύπα στο σχήμα του σίδερου απλά και μόνο γιατί δεν ρυθμίσατε τη θερμοκρασία του σωστά και έτσι καταστράφηκε ένα ρούχο που πιθανόν δεν έχετε προλάβει να το βάλετε ούτε μία φορά.
Διπλοτσεκάρετε λοιπόν τις οδηγίες σιδερώματος στην ετικέτα, ειδικά αν πρόκειται για ρούχα από ανκορά, σενίλ, πολυολεφίνη (συνθετικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά μαζί με την μεταξωτή ίνα), μετάξι ή ότιδήποτε συνθετικό. Τα συνθετικά υφάσματα δεν είναι απαραίτητα κακής ποιότητας, απλά θέλουν πιο κρύο σίδερο.


 Ρυθμίστε την θερμοκρασία
Αφού διαβάσετε λοιπόν προσεκτικά την ετικέτα του ρούχου, μπορείτε να ρυθμίσετε το σίδερο στη σωστή και ενδεδειγμένη θερμοκρασία. Αν επιτρέπεται ο ατμός, φροντίστε να είναι γεμάτη η δεξαμενή του σίδερου ώστε να παράγεται αρκετός ατμός και το σιδέρωμα να γίνεται εύκολα. 
Ακόμα κι αν το ύφασμα είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες,  θα πρέπει να δοκιμάσετε πως αντιδρά με τον ατμό. Άλλα υφάσματα σιδερώνονται ευκολότερα με πολύ ατμό και άλλα στρώνουν καλύτερα όταν η ποσότητα του ατμού είναι μικρότερη.
Διαβάστε ακόμα στην ετικέτα του ρούχου αν ο κατασκευαστής προτείνει ή όχι την χρήση κόλλας για το σιδέρωμα.
Οι ειδικοί πάντως μας προτείνουν να μην το παρακάνουμε με το κολλάρισμα γιατί οι ίνες των ρούχων δεν αναπνέουν και καταστρέφονται.


 Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι για να ψεκάσετε τα ρούχα
Ανεξάρτητα με το αν το σίδερό σας έχει ατμό ή όχι, το να ψεκάσετε τα ρούχα πριν ξεκινήσετε το σιδέρωμα, κάνει τις ίνες να «ξεκουραστούν» και οι ζάρες φεύγουν ευκολότερα.


 Προστατευτικό ύφασμα
Αν πρόκειται να σιδερώσετε ένα πολύ ντελικάτο ρούχο καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό ύφασμα. Τοποθετείστε το ρούχο που θέλετε να σιδερώσετε, βάλτε από πάνω ένα κομμάτι ύφασμα και σιδερώστε το από πάνω. Αυτό θα λειτουργήσει σαν ασπίδα που θα προστατέψει το ρούχο σας από την απευθείας θερμότητα. Ιδανικό για ύφασμα «ασπίδα» είναι ένα κομμάτι καθαρό βαμβακερό ύφασμα (πχ. ένα παλιό χαλασμένο πουκάμισο). Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τα μαύρα ρούχα για να μην κάνουν «γυαλάδες».


 Σιδερώνετε προς μία κατεύθυνση
Μετακινείστε το σίδερο προς μία κατεύθυνση και όχι μπρος-πίσω. Αν κάνετε «όπισθεν» με το σίδερο είναι πολύ πιθανό οι ζάρες να ξαναεμφανιστούν αμέσως και να χρειάζεται να το ξαναπεράσετε.


 Αφήστε το ρούχο να κρυώσει
Βεβαιωθείτε ότι το σιδερωμένο ρούχο έχει προλάβει να κρυώσει πριν το μετακινήσετε, το διπλώσετε και το τακτοποιήσετε. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι δεν θα τσαλακωθεί, καθώς οι ίνες όταν είναι ζεστές έχουν την τάση να «τσακίζουν» εύκολα.


Πριν αγοράσετε σίδερο
Σκεφθείτε πόσο όγκο σιδερώματος αντιμετωπίζετε συνήθως πριν διαλέξετε σίδερο. Ένα φτηνό σίδερο μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για έναν εργένη ή έναν φοιτητή, όχι όμως και για μια γυναίκα με οικογένεια και ένα… βουνό ασιδέρωτα!  Ρωτήστε στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών πόση ώρα κάνει να ζεσταθεί, για πόσο χρόνο κρατάει ο ατμός και αν μπορείτε να σιδερώνετε κάθετα (ξέρετε… κουρτίνες κτλ). Ένα καλό σίδερο, ακόμα κι αν σας κοστίσει κάτι παραπάνω θα κάνει το σιδέρωμα ευκολότερο και πολύ γρηγορότερο.
«Ζυγίστε» το σίδερο στο χέρι σας και δοκιμάστε τη λαβή αν σας βολεύει. Κάθεμία βολεύεται με άλλο σίδερο γι’ αυτό δεν είναι κακή ιδέα ένα… «test drive».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB