Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
Κόκκινο κρέας αλλά..με μέτρο!
Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος με την εμφάνιση καρκίνου.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο του εντέρου θα είχαν αποφευχθεί εάν η πρόσληψη κόκκινου κρέατος γινόταν σε φυσιολογικά πλαίσια. Η σωστή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι 70 γρ. την ημέρα που ισοδυναμούν με τρεις φέτες μπέικον ή δύο λουκάνικα.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο - περίπου 36.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και 16.500 πεθαίνουν.
Η κατανάλωση 100 έως 120 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα - όπως σαλάμι, ζαμπόν και λουκάνικο - αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση της πάθησης κατά 20 έως 30%, σύμφωνα με μελέτες
Πολλοί θέτουν βέβαια το ζήτημα αν η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος βάζει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω έλλειψης σιδήρου. Το κόκκινο κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.
Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία, η οποία οδηγεί σε κόπωση και ζαλάδες, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου