Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011
Ζεστό σοκολατένιο κέικ
Υλικά για 10-12 άτομα
• 1 3/4 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1/4 φλιτζ. κακάο σκόνη
• μία πρέζα αλάτι
• 3/4 φλιτζ. μαργαρίνη
• 1 φλιτζ. ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
• μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας
• 4 αβγά
• 90 γρ. λευκή σοκολάτα, χοντροκομμένη
• φύλλα σοκολάτας και φλούδες, για γαρνιτούρα
• 1 3/4 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1/4 φλιτζ. κακάο σκόνη
• μία πρέζα αλάτι
• 3/4 φλιτζ. μαργαρίνη
• 1 φλιτζ. ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
• μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας
• 4 αβγά
• 90 γρ. λευκή σοκολάτα, χοντροκομμένη
• φύλλα σοκολάτας και φλούδες, για γαρνιτούρα
Για τη σως λευκής σοκολάτας
• 90 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 2/3 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
• 2-3 κουταλιές γάλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
Χτυπάτε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τη βανίλια ώσπου να αφρατέψουν. Ρίχνετε τα αβγά, ένα κάθε φορά, εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
Προσθέτετε τη λευκή σοκολάτα και βάζετε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ περίπου 1 κιλού, ή σε βουτυρωμένη φόρμα 18 εκ. Ψήνετε το κέικ για 30-40 λεπτά, ή ώσπου η επιφάνειά του να παραμένει σταθερή όταν την πιέζετε, ή ώσπου να ξεκολλήσει το κέικ από τις άκρες της φόρμας.
Για να ετοιμάσετε τη σως, ζεσταίνετε σε κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, τη λευκή σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε ώσπου το μείγμα να κρυώσει.
Λίγο πριν από το σερβίρισμα, βάζετε μια κουταλιά από τη σως σε κάθε πιάτο και προσθέτετε μια φέτα κέικ. Γαρνίρετε με φύλλα και φλούδες σοκολάτας.
• 90 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 2/3 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
• 2-3 κουταλιές γάλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
Χτυπάτε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τη βανίλια ώσπου να αφρατέψουν. Ρίχνετε τα αβγά, ένα κάθε φορά, εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
Προσθέτετε τη λευκή σοκολάτα και βάζετε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ περίπου 1 κιλού, ή σε βουτυρωμένη φόρμα 18 εκ. Ψήνετε το κέικ για 30-40 λεπτά, ή ώσπου η επιφάνειά του να παραμένει σταθερή όταν την πιέζετε, ή ώσπου να ξεκολλήσει το κέικ από τις άκρες της φόρμας.
Για να ετοιμάσετε τη σως, ζεσταίνετε σε κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, τη λευκή σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε ώσπου το μείγμα να κρυώσει.
Λίγο πριν από το σερβίρισμα, βάζετε μια κουταλιά από τη σως σε κάθε πιάτο και προσθέτετε μια φέτα κέικ. Γαρνίρετε με φύλλα και φλούδες σοκολάτας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου