Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τι δεν πρέπει να κάνετε με την πετσέτα της κουζίνας



Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μερικές εκατοντάδες οικιακές κουζίνες αποκάλυψε ότι οι πετσέτες της κουζίνας φιλοξενούν E coli και ένα σωρό άλλα επικίνδυνα βακτήρια. Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι οι πετσέτες της κουζίνας συγκεντρώνουν περισσότερα βακτήρια από όλους τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων του δαπέδου και της λεκάνης της τουαλέτας. Σήμερα θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι με την πετσέτα της κουζίνας, για να κρατήσουμε μακριά μας τα επικίνδυνα βακτήρια.

Μην χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για να σκουπίζετε τα πιάτα και τα χέρια σας
Τα περισσότερα βακτήρια που βρίσκονται στην κουζίνα, φτάνουν εκεί από τα ίδια σας τα χέρια. Για να μην μεταφέρετε στα καθαρά πιάτα τα βακτήρια που βρίσκονται στα χέρια σας, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμες δύο πετσέτες στην κουζίνα, μία για να σκουπίζετε τα χέρια σας και μία για σκουπίζετε τα πιάτα. Διαλέξτε διαφορετικά χρώματα για να μην τις μπερδεύετε και κρεμάστε τις σε διαφορετικά σημεία, έτσι ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να χρησιμοποιούν την σωστή πετσέτα για την σωστή δουλειά.
Προσέξτε τα κατάλοιπα κρέατος, πουλερικών και ψαριών
Το να σκουπίσετε τα κατάλοιπα κρέατος με την πετσέτα της κουζίνας, δημιουργεί μεγάλη πιθανότητα να διαχύσετε τα βακτήρια που βρίσκονται στο κρέας σε άλλα τρόφιμα ή στα χέρια σας. Καθαρίστε τα υπολείμματα κρέατος, πουλερικών ή ψαριού από την κουζίνα σας με χαρτί κουζίνας ή μαντηλάκια μιας χρήσης εμποτισμένα με χλώριο.
Μην σκουπίζετε τον νεροχύτη με την πετσέτα
Ο νεροχύτης είναι η Νο 2 φωλιά βακτηρίων στην κουζίνα. Δεν μπορείς να καθαρίσεις τα μικρόβια με μικρόβια, με άλλα λόγια δεν θα κάνουμε τίποτα αν σκουπίσουμε τον νεροχύτη (που έχει μικρόβια) με την πετσέτα της κουζίνας (που κι αυτή έχει μικρόβια). Για να καθαρίσετε τον νεροχύτη χρησιμοποιήστε σφουγγάρι ή χαρτί κουζίνας. Το σφουγγάρι στη συνέχεια θα πρέπει ή να κρεμαστεί για να στεγνώσει ή να το βάλετε για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων για να σκοτώσετε τα επικίνδυνα βακτήρια.
Μην χρησιμοποιείτε την πετσέτα μαζί με καθαριστικά προϊόντα.

Αν χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό προϊόν και το σκουπίσετε με την πετσέτα, την επόμενη φορά που θα σκουπίσετε τα χέρια σας, τα κατάλοιπα του απολυμαντικού θα καταλήξουν στα χέρια σας και από εκεί στο φαγητό και στο στομάχι σας. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί σοβαροί και γνωστοί σε όλους μας. Απολυμάνετε λοιπόν τους πάγκους της κουζίνας και σκουπίστε τα κατάλοιπα με χαρτί ή σβουγγάρι που δεν θα έρθει σε επαφή με τα πιάτα, τα χέρια ή τα τρόφιμά σας.

Μην βάζετε την πετσέτα της κουζίνας στο καλάθι με τα άπλυτα
Το σκοτεινό καλάθι των απλύτων που συχνά φιλοξενείται στο υγρό περιβάλλον του μπάνιου μπορεί να γίνει το καλύτερο εκκολαπτήριο για τα μικρόβια που φιλοξενούνται στην πετσέτα της κουζίνας.
Φροντίστε να αλλάζετε τις πετσέτες τις κουζίνας κάθε μία ή δύο μέρες, φυλάξτε τες χωριστά μέχρι να πλυθούν και πλύντε τες σε όσο γίνεται υψηλότερες θερμοκρασίες στο πλυντήριο. Το καλό στέγνωμα και το καλό σιδέρωμα θα τις απαλλάξει από τα μικρόβια και τα βακτήρια που φορτώθηκαν κατά την χρήση τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB