Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Φούσκωμα και από που προέρχεται


Όλοι έχουμε φουσκωμένη κοιλιά πού και πού, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε που μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό, πριν κατηγορήσετε το μεσημεριανό φαγητό που σας… φούσκωσε ελέγξτε τα συμπτώματα (τα οποία είναι πιθανά αλλά όχι σίγουρα αυτά. Για οποιαδήποτε ιδιαίτερη απορία καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας).
Πρήξιμο + στομαχόπονος
Πιθανή αιτία Αν η πρησμένη κοιλιά σας σχετίζεται με τη διατροφή, τότε σίγουρα θα φουσκώσει το μεσημέρι, την ώρα που χωνεύετε το μεσημεριανό σας. Το πρήξιμο που προκαλείται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, μπορεί να είναι ένδειξη δυσανεξίας. Αν έχετε επίσης κοιλιακό πόνο και διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα, τότε ίσως υποφέρετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο επηρεάζει έναν στους πέντε ανθρώπους και είναι δύο φορές πιο σύνηθες στις γυναίκες.
Πρήξιμο + προεμμηνορροϊκή ένταση
Πιθανή αιτία Το να νιώθετε την κοιλιά σας πριν την περίοδο λες και είναι αερόστατο είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες έχουν βιώσει. Ίσως είναι το αποτέλεσμα κατακράτησης υγρών ή δυσκοιλιότητας, που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, η οποία συσσωρεύεται καθώς το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας γίνεται πιο παχύ και στη συνέχεια “καταρρέει” ξαφνικά ακριβώς πριν την έμμηνο ρύση.
Πρήξιμο + πόνος στη μέση
Πιθανή αιτία Αν έχετε έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο και συχνή τάση για ούρηση, αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων υποδεικνύει ινομυώματα – μη καρκινικούς όγκους που εμφανίζονται στη μήτρα και διαφέρουν στο μέγεθος. Κάποια έχουν το μέγεθος μπιζελιού, ενώ άλλα μπορεί να είναι μεγαλύτερα από γκρέιπφρουτ. Επηρεάζουν μία στις πέντε γυναίκες περίπου άνω των 30 και εντοπίζονται εύκολα με υπερηχογράφημα.
Πρήξιμο + αλλαγές στον κύκλο
Πιθανή αιτία Αν έχετε πόνο στην κοιλιά και αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ίσως έχετε κύστη στην ωοθήκη – ένα θύλακα ιστού που αναπτύσσεται μέσα σε μια ωοθήκη, συνήθως όταν ο αδένας δεν απελευθερώνει σωστά ένα ωάριο κατά την ωορρηξία. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά η πλειονότητα των κυστών είναι μικρές και άκακες – συνήθως δεν τις καταλαβαίνετε καν, αφού μόνο οι μεγαλύτερες κύστες προκαλούν συμπτώματα. Περιστασιακά, οι κύστες των ωοθηκών επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της τριχοφυΐας.
Πρήξιμο + πόνος στην πύελο
Πιθανή αιτία Το επίμονο πρήξιμο -κάποιες φορές- είναι ένδειξη καρκίνου των ωοθηκών, όταν συνδυάζεται με πόνο στην πύελο και το στομάχι, δυσκολία στο φαγητό ή γρήγορος κορεσμός, καθώς και αλλαγές στις συνήθειες των εντέρων, όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα. Το μυστικό είναι να διαπιστώσετε ότι το πρήξιμο δεν έρχεται μόνο πριν την περίοδο ή μετά από ένα μεγάλο γεύμα – αλλά είναι πάντα εκεί, εξηγεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB