Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τα πάντα για το βάζο!



Ανθοδοχείο ή design item; Φτηνό ή ακριβό; Απλό ή περίτεχνο; Όταν μιλάμε για βάζα, οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Είτε επιλέξετε ένα και μόνο κομψό βάζο για να στολίσει μια γωνία, είτε αποφασίσετε να φτιάξετε ένα μικρό γκρουπ  με αρκετά μαζί, σας δίνουμε tips για να τα διαλέξετε, να τα οργανώσετε και να τα διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση.

Επιλογή & Οργάνωση
1) Πριν αγοράσετε ένα βάζο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας το στιλ και τις αποχρώσεις του σπιτιού σας. Αν δεν είστε σίγουρη για το είδος που σας ταιριάζει (floral, ethnic, oriental, minimal), προτιμήστε ένα από διάφανο γυαλί με απλό design, σε αποχρώσεις που ταιριάζουν στο χώρο σας. Στη συνέχεια θα μπορείτε, με βάση αυτό, να επιλέξτε και άλλα που ταιριάζουν μαζί του.
2) Παίξτε με τα σχήματα, καθώς τα διαφορετικά ύψη και πλάτη δημιουργούν εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Είναι βαρετό να αγοράσετε το ίδιο βάζο δύο φορές, προσπαθώντας να πετύχετε αρμονία. Αν σας αρέσει η συνοχή, κρατήστε σε όλα ίδιες ή παρόμοιες απόχρωσεις.
3) Λάβετε υπόψη σας τα μεγέθη. Ένα τεράστιο βάζο σε ένα μικρό σαλόνι ή γραφείο «μπουκώνει» το χώρο. Ειδικά αν σκοπεύετε να το στολίσετε με λουλούδια, φροντίστε ώστε να κρατάτε τις σωστές ισορροπίες και διαστάσεις.
4) Σκεφτείτε εναλλακτικά. Η τραπεζαρία δεν είναι ο μοναδικός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει ένα όμορφο βάζο. Μπορείτε να στολίσετε την είσοδο με ένα μικρό ράφι που θα υποδεχθεί μερικά όμορφα βάζα, να τοποθετήσετε σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους βάζα πάνω στη βιβλιοθήκη ή πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας ή ακόμη και στο πάτωμα. Μια άδεια γωνία στο πάτωμα αυτομάτως γίνεται ενδιαφέρουσα με την ύπαρξη ενός ιδιαίτερου βάζου.
Συντήρηση
1) Για να καθαρίσουν τα κρυστάλλινα βάζα, ξεπλύνετε με ξίδι και πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι. Ύστερα από μερικές ώρες ξεβγάλετε με νερό και τρίψτε τους λεκέδες που επιμένουν με μια οδοντόβουρτσα.
2) Για να καθαρίσετε στο εσωτερικό τα βάζα με ψηλό λαιμό ή τις γυάλινες καράφες, χρησιμοποιήστε έναν λεπτό ξύλινο πλάστη, στην άκρη του οποίου θα έχετε στερεώσει ένα μαλακό πανί.
3) Για να καθαρίσετε τα κρυστάλλινα βάζα, γεμίστε το βάζο μέχρι τη μέση με νερό στο οποίο έχετε ρίξει τσόφλια αβγών και ανακινήστε. Τα τσόφλια έχουν ελαφρώς λειαντική ικανότητα και αφαιρούν τις θαμπάδες από το κρύσταλλο.
4) Για να καθαρίσετε τον πάτο του κρυστάλλινου βάζου και τις μαυρίλες που τυχόν έχει, ρίξτε στο βάζο μισή χούφτα ρύζι και λίγο άσπρο ξίδι και ανακινήστε καλά.
5) Για να μη φαίνονται οι θαμπάδες στο κρυστάλλινο βάζο, χρησιμοποιήστε χρωματισμένο νερό για τα λουλούδια.
6) Για ασημικά, τυλίξτε τα βάζα σε κομμάτια αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB