Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Υγιή και όμορφα μάτια μετά το κλάμα

Ξενύχτησες με την κολλητή σου βλέποντας σε ολονύχτιο μαραθώνιο, τις πιο ρομαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου;  Μάλωσες με τον καλό και καταλήξατε σε έναν δακρύβρεχτο χωρισμό; Σε έπνιξε το άδικο στη δουλειά κι αποφάσισες να πνιγείς στο κλάμα για να ξεσπάσεις;
Ό,τι απ’ όλα αυτά κι αν συνέβη το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Πρησμένα μάτια από το κλάμα. Δεν σου φτάνει η στενοχώρια σου, έχεις κι αυτό το απαίσιο πρήξιμο να σου χειροτερεύει την ψυχολογία…
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σε κάνουμε , λυπημένη μεν, κουκλίτσα δε.

Γιατί πρήζονται τα μάτια;
Ας κατανοήσουμε κατ’ αρχήν την αιτία του άσχημου αυτού πρηξίματος. Τα δάκρυα περιέχουν νάτριο. Όταν λοιπόν τα ματάκια σου παράγουν αυτούς τους ποταμούς δακρύων, το νάτριο κατακρατά την υγρασία πάνω στα μάτια σου κάνοντάς τα να πρήζονται. Στην πραγματικότητα αυτό που πρήζεται είναι τα βλέφαρα και το δέρμα γύρω από τα μάτια. 

Πόσο θα κρατήσει το πρήξιμο;
Όπως και στον πόνο έτσι και στο πρήξιμο το ματιών, ο καλύτερος γιατρός είναι ο… χρόνος! Τα μάτια σου χρειάζονται χρόνο για να αποβάλουν την έξτρα υγρασία και να ξεπρηστούν. Για τους περισσότερους, μερικές ώρες είναι αρκετές για να επανέλθουν τα μάτια στα φυσιολογικά τους. Ωστόσο αν αποκοιμήθηκες κλαίγοντας, θα ξυπνήσεις με το πρήξιμο να επιμένει καθώς όση ώρα κοιμόσουν, τα βλέφαρα δεν κινούνταν ώστε να αποβάλουν την υγρασία. 

Πως ξεφορτωνόμαστε το πρήξιμο;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσεις το πρήξιμο. Δοκίμασε κάποια ή όλες τις παρακάτω συμβουλές αλλά να θυμάσαι… τα μάτια θέλουν χρόνο για να ξεπρηστούν.
 Νερό  Αφού τα μάτια πρέπει να «ξεπλύνουν» τα έξτρα δάκρυα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα του νερού που πίνεις. Η αποτοξίνωση με νερό θα αποβάλει όλα τα περιττά από τον οργανισμό σου. Και μαζί με αυτά και το πρήξιμο.
 Ύπνος  Ο ύπνος αμέσως μετά το κλάμα δεν κάνει καλό, λίγες ώρες μετά το κλάμα όμως ένας χορταστικός ύπνος θα καλμάρει τα πρησμένα από το κλάμα μάτια.  Αυτό συμβαίνει γιατί ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να επαναφέρει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σου. Γι’ αυτό άσε να περάσουν λίγες ώρες και ρίξε έναν καλό ύπνο ώστε όλα να ισορροπήσουν.
 Αγγούρια και πατάτες  Ένα άλλο χρήσιμο κόλπο για να μειωθεί το πρήξιμο είναι να τοποθετήσεις λεπτές φέτες από αγγούρι ή πατάτα στα μάτια σου. Τοποθέτησε τις φέτες σε κλειστά βλέφαρα και προσπάθησε να χαλαρώσεις όση περισσότερη ώρα γίνεται. Το ιδανικό είναι να μείνεις χαλαρή για 15 περίπου λεπτά. Αυτές οι φυσικές κομπρέσες θα βοηθήσουν να απαλλαγείς από το πρήξιμο αλλά και από την ενόχληση που αισθάνεσαι στα μάτια σου.

Χρειαζόμαστε φάρμακα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε κάποιο φάρμακο για να απαλλαγείς από τα πρησμένα από το κλάμα μάτια. Μέχρι το φάρμακο να αρχίσει να δρα, το πιο πιθανό είναι το πρήξιμο να έχει ήδη υποχωρήσει. Μπορείς ωστόσο να χρησιμοποιήσεις κρέμες ματιών ή αντιρυτιδικές κρέμες για να ανακουφίσεις τα μάτια σου, αλλά ακόμα και κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί περιττό.
Κάνε λοιπόν μερικά γιατροσόφια και το πρήξιμο θα υποχωρήσει. Δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα, πολύ πριν ξεχάσεις τον λόγο για τον οποίο πρήστηκες απ’ το κλάμα. Αλλά τι να κάνουμε… η στενοχώρια στενοχώρια και η ομορφιά ομορφιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB