Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Δροσερό σουφλέ λεμονιού


Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Συνολικός χρόνος παρασκευής: μηδέν
Υλικά για 4-6 μερίδες
 • 5 αβγά, χωριστά κρόκοι και ασπράδια
 • 1 φλιτζάνι πολύ ψιλή ζάχαρη
 • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
 • ¾ φλιτζανιού σουρωμένο χυμό λεμονιού
 • 1 κουτάλι ζελατίνη
 • ¼ φλιτζανιού νερό
 • 300 ml κρέμα, ελαφρά χτυπημένη
 • κομμένα φιστίκια ή καβουρδισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα
 • χτυπημένη κρέμα, έξτρα για διακόσμηση
Τρόπος παρασκευής
 1. Κόψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο 5 εκ. μεγαλύτερο από την περιφέρεια μιας φόρμας σουφλέ 1.25 λίτρων και βάθους 16 εκ. Διπλώστε το αλουμινόχαρτο στη μέση κατά μήκος. Τυλίξτε το γύρω από το εξωτερικό της φόρμας, με 5 εκ. να περισσεύει πάνω από τα χείλη της. Δέστε το αλουμινόχαρτο με σπάγκο.
 2. Με ηλεκτρικό μίξερ χειρός, χτυπήστε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού σ’ ένα μπολ για 3 λεπτά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το μείγμα. Ζεστάνετε το χυμό λεμονιού και προσθέστε το σιγά σιγά στο μείγμα των κρόκων, ενώ θα χτυπάτε συνεχώς.
 3. Βάλτε τη ζελατίνη με το νερό σ’ ένα μικρό μπολ. Βάλτε το μπολ σε ζεστό νερό και ανακατέψτε ώσπου να διαλυθεί η ζελατίνη. Προσθέστε τη σιγά σιγά στο μείγμα του λεμονιού, χτυπώντας με χαμηλή ταχύτητα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπαστέ το με διαφανή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 15 λεπτά ώσπου να σφίξει κάπως.
 4. Με ένα μεταλλικό κουτάλι, ρίξτε τη χτυπημένη κρέμα στο μείγμα του λεμονιού. Με ηλεκτρικό μίξερ χειρός, χτυπήστε τα ασπράδια των αβγών σε ένα καθαρό μπολ ώσπου να σχηματιστούν κορυφές. Ρίξτε γρήγορα το ασπράδι στο μείγμα του λεμονιού και ανακατέψτε ελαφρά. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και αφήστε το να παγώσει. Βγάλτε το κολάρο του αλουμινόχαρτου, ρίξτε αμύγδαλα γύρω στο σουφλέ και διακοσμήστε το πάνω μέρος με την έξτρα χτυπημένη κρέμα.
Η ΖΕΛΑΤΙΝΗ
Η ζελατίνη, που φτιάχνεται από κόκαλα και χόνδρους ζώων, υπάρχει στο εμπόριο σε σκόνη ή σε φύλλα. Δεν έχει γεύση και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δένει σάλτσες, πατέ και επιδόρπια.
Ακολουθήστε τις συνταγές με ζελατίνη κατά γράμμα. Μετρήστε το νερό και τη ζελατίνη προσεκτικά, μια και λαθεμένες ποσότητες θα κάνουν τη ζελατίνη να μην έχει τη σωστή υφή. Χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό κουτάλι για να αφαιρέσετε τυχόν αδιάλυτους κρυστάλλους. Προσέξτε, όταν ρίχνετε τη διαλυμένη ζελατίνη στο μείγμα, να έχουν και τα δύο την ίδια θερμοκρασία (χλιαρά), διαφορετικά η ζελατίνη θα σβολιάσει και δεν θα διαλυθεί. Προσθέστε αργά τη διαλυμένη ζελατίνη, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου το μείγμα ν’ αρχίσει να δένει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB