Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Δώστε ζωή στα λουλούδια που έχετε στο βάζο σας


Τα φρέσκα λουλούδια στολίζουν και ομορφαίνουν έναν χώρο. Πώς, όμως, θα εξασφαλίσετε διάρκεια για τα μπουκέτα στο σπίτι σας;

Πρώτα βήματα

- Κάθε φορά που τοποθετείτε λουλούδια σε βάζο, πρώτα κόβετε το κάτω μέρος των μίσχων με ένα καλό μαχαιράκι.
- Αλλάζετε τακτικά -κάθε 2 μέρες-το νερό με φρέσκο και δροσερό.
- Μη βάζετε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωρά, πιέζοντας έτσι τους μίσχους τους. Όσο πιο άνετα είναι, τόσο πιο όμορφα διατηρούνται.
- Προστατέψτε τα λουλούδια σας από την υπερβολική ζέστη -είναι σίγουρο ότι τα ταλαιπωρεί και τα κάνει να μαραίνονται πιο γρήγορα. Μην τοποθετείτε βάζα σε σημεία όπου τα χτυπά απευθείας ο ήλιος, ούτε δίπλα ή πάνω σε θερμαντικά σώματα.
- Για να τους ξαναδώσετε ζωντάνια, γεμίστε τον νιπτήρα με χλιαρό νερό, βάλτε τους μίσχους μέσα και μετά βάλτε τα πάλι στο βάζο με κρύο νερό.
- Γενικά, όσο πιο χοντρός ο μίσχος, τόσο περισσότερο ζει στο βάζο το λουλούδι.

Μικρά μυστικά

- Προσθέστε στο νερό λίγη ζάχαρη ή, καλύτερα, διαλύστε τη πρώτα σε ζεστό νερό και ρίξτε το στο βάζο με τα λουλούδια. Η γλυκόζη βοηθά στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
- Περισσότερη ζωή στα λουλούδια θα δώσει επίσης μισή ασπιρίνη ή ένα καρβουνάκι.
- Άλλο ένα θρεπτικό μείγμα είναι μισή ποσότητα νερό, ίση αναψυκτικού sprite και μισό κουταλάκι χλωρίνη.
- Αν το βάζο σας είναι αδιαφανές και όχι πολύ λεπτό, χρησιμοποιήστε μία πατάτα σαν βάση για τα λουλούδια σας. Κάντε μικρές τρύπες και στερεώστε εκεί τους μίσχους έτσι, ώστε τα άνθη να στέκονται, σχηματίζοντας ένα όμορφο μπουκέτο.

Περιποίηση ανά είδος

- Τριαντάφυλλα: Αλλάζετε καθημερινά το νερό τους, προσθέτοντας λίγο αλάτι ή λεμόνι και φροντίζοντας να μην είναι κρύο. Καλό είναι προτού τα τοποθετήσετε στο βάζο να τα βάλετε για μερικές ώρες στο ψυγείο. Έπειτα κόψτε τους μίσχους λοξά, αφήστε να τρέξει πάνω τους νερό και μετά βάλτε τα λουλούδια στο βάζο. Αποφεύγετε επίσης την ανάμειξη νέων και παλιών λουλουδιών.
- Τουλίπες: Διατηρούνται 8-10 ημέρες, αρκεί να έχουν αρκετή δροσιά. Αν αρχίσουν να γέρνουν, τυλίξτε τις σε χαρτί και τοποθετήστε τις για λίγες ώρες όρθιες σε φρέσκο νερό. Ένα νόμισμα μέσα στο βάζο μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους!
- Χρυσάνθεμα: Από τα πιο ανθεκτικά λουλούδια, μπορούν να μείνουν και πάνω από 15 μέρες στο βάζο. Μην αφήνετε πολλά φύλλα στο κάτω μέρος των μίσχων τους, ενώ για να τα βοηθήσετε να φαίνονται φρέσκα, μπορείτε να τα ψεκάζετε με νερό.
- Ορχιδέες: Όταν τις φέρετε στο σπίτι θέλουν δροσιά για λίγες ώρες, μετά όμως πρέπει να τοποθετηθούν κάπου ζεστά. Μπορούν να ζήσουν καλά έως και δύο εβδομάδες.
- Κρίνοι: Αν αφαιρεθούν οι κίτρινοι στήμονες, μπορούν να ζήσουν για πάνω από 10 μέρες. Μία κουταλιά λευκό ξύδι στο νερό μπορεί να τους τονώσει.
- Γαρύφαλλα: Επίσης ανθεκτικά λουλούδια, «αγαπούν» τη ζάχαρη και το λεμόνι στο νερό. Κόβετε τους μίσχους ανάμεσα στους κόμπους.
- Ζέρμπερες: Ελέγχετε τακτικά τη στάθμη του νερού, ώστε να μη μείνουν χωρίς αρκετή υγρασία και τυλίξτε τους μίσχους με μαλακό συρματάκι (συνήθως στα ανθοπωλεία τις τυλίγουν κατά την πώληση), ώστε να μη γείρουν.
- Λίλιουμ: Τα περισσότερα λουλούδια διαρκούν στο βάζο περίπου 8 μέρες. Μία εξαίρεση αποτελούν τα λίλιουμ που μπορεί να μείνουν έως και 10 μέρες, αρκεί να έχουν δροσιά και φρέσκο νερό. Αποφύγετε να βάζετε πολλά άνθη μαζί.

Χρήσιμες σημειώσεις

- Σε ανθοπωλεία και φυτώρια μπορείτε να βρείτε ειδική τροφή για κομμένα λουλούδια, την οποία ρίχνετε μέσα στο νερό. Μπορείτε μάλιστα να ζητήσετε αν υπάρχει η κατάλληλη για συγκεκριμένο είδος κάθε φορά.
- Ειδικά χρώματα που χρωματίζουν το νερό δίνουν μια άλλη-αν και απόκοσμη νότα στα βάζα σας.

Από Katiana.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©2009Woman's Touch | by TNB